Cum vrea AUR să modifice legea privind desfășurarea votului în Diaspora la alegerile parlamentare
Printr-o inițiativă legislativă depusă de 42 de senatori și deputați AUR se propune modificarea modului în care românii din Diaspora pot vota la alegerile parlamentare.
Proiectul depus vizează modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și funcționarea Autorității Electorale Permanente.
Astfel, inițiatorii propun introducerea la art. 83 al.3 ind.l a următorului cuprins: „Cetățenii români care se află în alte state la datele în care se desfășoară scrutinul electoral își pot exercita dreptul de vot la oricare dintre secțiile de votare organizate de guvernul României pe teritoriul statelor respective, pe bază documentelor de identitate prevăzute la alineatele 2 și 3. Aceștia vor fi înscriși în listele electorale suplimentare de către președinții birourilor electorale ale secțiilor de votare susmenționate. Voturile exprimate astfel vor fi contabilizate pentru Circumscripția electorală numărul 43 pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în afară țării, ce se va redenumi Circumscripția electorală pentru cetățenii români din afară țării ."
AUR vrea eliminarea punctului 4 din articolul 83, care spune: "Prin reședință în străinătate se înțelege adresa din străinătate la care persoana fizică declară că are locuința secundară, alta decât cea de domiciliu, și unde posedă un drept legal de ședere mai mare de 90 de zile. Documentele care atestă reședința în străinătate se stabilesc de către ministrul afacerilor externe, prin ordin".
Tot la articolul 83 se propune eliminarea și a punctului 5, care face referire la faptul că militarii, polițiștii și personalul civil român din instituțiile sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională trimiși în misiune în teatre de operațiuni din străinătate își exercită dreptul de vot la orice secție de votare constituită în țara în care își desfășoară misiunea. Aceștia vor fi înscriși în lista electorală suplimentară de către președintele biroului electoral al secției de votare și vor vota în baza pașaportului de serviciu.
În proiect se propune modificarea articolul 84 pct.l cu următorul conținut: „(1) Alegatorii aflati in ziua scrutinului pe teritoriul Romaniei voteaza de regula la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința, conform prezentei legi. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritoriala din cadrul aceleiași circumscripții electorale, aceștia pot vota la orice secție de votare din cadrul circumscripției electorale unde își au domiciliul sau reședinta."
În expunerea de motive, cei de la AUR acuză că, "dintr-o insuficientă cunoaștere a realității sau poate din eroare, din Legea nr.208/2015 lipsesc prevederile referitoare la garantarea, asigurarea și protecția dreptului la vot al unui mare număr de cetățeni români aflați din diferite motive în străinătate la data/datele la care sunt organizate scrutinurile electorale pentru alegerile parlamentare și care nu realizează condițiile prevăzute la art.83 pct. 4 pentru a-și exercită acest drept".
Astfel, articolul 83 pct. 4 din Lege indică anumite condiții de exercitare a dreptului de vot la secțiile din afară țării, anume prezentarea unor documente ce atestă reședința în străinătate, condiții pe care nu toți conaționalii aflați dincolo de granițele României le pot îndeplini, mai spun inițiatorii.
"Este absurd ca zeci de mii de români aflați în concediu, în vizită la rude, în delegație sau care lucrează cu contracte pe termen scurt în agricultură ori alte domenii să fie privați de un drept constituțional, cel de a vota, pe motiv că nu au permis de rezidență în țara unde se află provizoriu, mai ales în condițiile în care se cunosc condițiile extrem de restrictive de eliberare a permiselor de rezidență de către autoritățile acelor state", se mai spune în expunerea de motive.
De asemenea, inițiatorii susține că că sub nicio formă nu există pericolul de turism electoral în sensul de transfer al voturilor dinspre România spre secții de votare din străinătate, deoarece "este improbabil și total neeficient ca un anumit partid politic să-și transporte simpatizanții în afara granițelor țării pentru a vota în circumscripția 43, având în vedere discrepanța dintre numărul de mandate de parlamentar alocate circumscripțiilor județene în raport de cele alocate pentru Diaspora”.
Proiectul a fost depus la Senat pe 23 februarie, iar parlamentarii AUR cer dezbaterea și aprobarea lui în procedură de urgență.