Actualitate

Curtea Constituțională a respins sesizarea PCRM privind dreptul de a candida al miniștrilor demiși pentru corupție

Astfel, Curtea Constituțională a respins ca inadmisibilă sesizarea privind interpretarea unei sintagme din Constituţie în corelare cu Hotărârea Curţii Constituţionale din 22 aprilie 2013, deoarece „normele invocate nu necesită interpretare”. Asta deoarece atunci s-a pronunţat asupra unui act concret, şi anume „asupra unui decret prezidenţial corelat la o situaţie statuată în hotărârea Parlamentului privind adoptarea moţiunii de cenzură”.

De asemenea, Curtea a explicat statutul special al Prim-ministrului în raport cu ceilalţi membri ai Guvernului. Astfel, referindu-se la răspunderea personală pe care o poartă un Prim-ministru pentru Guvernul pe care îl conduce, Curtea a specificat că „deşi votul de încredere se acordă întregii liste a Guvernului şi deşi învestitura se face în bloc, şi nu pentru fiecare membru al Guvernului în parte, pentru Prim-ministru acordarea încrederii comportă un caracter special, deoarece el este cel care, în calitate de candidat la această funcţie, a solicitat pentru Guvern votul de încredere şi a reuşit să-l obţină potrivit dispoziţiilor constituţionale”.

„În ultimă instanţă, componenţa Guvernului este expresia încrederii pe care Parlamentul o acordă candidatului la funcţia de Prim-ministru. Astfel, spre deosebire de demisia unui ministru (care poate fi remaniat), demisia Prim-ministrului antrenează demisia întregului Guvern”, se precizează în nota Curții Constituționale pe acest caz.

În partea ce ţine de dreptul de a fi ales în calitate de deputat în Parlament, condiţiile de eligibilitate şi de validare a mandatului sunt cele prevăzute de legislaţia în vigoare, urmând a fi verificate de autorităţile cu competenţe în materie. Prin urmare, „problemele abordate de autorii sesizării, fiind reglementate prin prevederi legale, nu necesită interpretarea din partea Curţii Constituţionale”, a conchis instituția.

Luni fracțiunea parlamentară a PCRM a solicitat Curții Consituționale opinia dacă miniștrii demişi prin moţiune de cenzură sunt compatibili cu exercitarea funcţiei de membru al Guvernului, precum şi dacă aceştia au dreptul de a fi aleşi în calitate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, în viitor.

Sursa: realitatea.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *