Ultima oră

Curtea Constituțională: Chiril Gaburici va exercita funcția de Prim-ministru până la formarea noului Guvern

Curtea Constituționala a hotărât ca în sensul articolului 101 alin. (3) din Constituţie:

Demisia Prim-ministrului şi, respectiv, a întregului Guvern, intră în vigoare în momentul comunicării acesteia:

– în cazul cererii scrise în adresa Parlamentului – în momentul depunerii;

– în cazul anunţului public – în momentul emiterii.

Curtea a hotărât ca cererea de demisie a Prim-ministrului antrenează de drept demisia Guvernului, fără îndeplinirea nici unei alte condiţii de formă sau procedură. Parlamentul ia act de demisia Prim-ministrului şi, respectiv, a întregului Guvern. Decizia Parlamentului prin care se ia act de demisia Prim-ministrului şi a întregului Guvern nu influenţează actul demisiei, procesul de formare a noului Guvern, precum şi termenii constituţionali inerenţi acestui proces.

Curtea Constituționala a decis ca în sensul articolului 101 alin. (2) din Constituţie, Preşedintele are obligaţia constituţională de a numi un Prim-ministru interimar până la formarea noului Guvern în cazul imposibilităţii definitive a exercitării funcţiei de către Prim-ministrul demisionar. Curtea a explicat ca imposibilitatea definitivă a exercitării funcţiei de Prim-ministru semnifică situaţia generată de orice circumstanţă care împiedica continuarea exercitării funcţiei, alta decât decesul, inclusiv refuzul expres al Prim-ministrului demisionar de a continua exercitarea funcţiei până la formarea noului Guvern.

Curtea a decis ca în sensul articolului 85 din Constituţie, termenul limită de formare a Guvernului este de trei luni, inclusiv în cazul demisiei Prim-ministrului în condiţiile articolului 101 alin. (3) din Constituţie, şi începe să curgă din momentul comunicării demisiei Prim-ministrului.

În sensul articolelor 101 alin. (3) şi 103 alin. (2) din Constituţie, din momentul comunicării demisiei Prim-ministrului, Guvernul îndeplineşte numai funcţiile de administrare a treburilor publice, până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.

Amintim ca la 16 iunie 2015, Președintele Republicii Moldova Nicolae Timofte a sesizat in regim de urgenta Curtea Constituționala pentru interpretarea art. 101 alin. (2) si alin (3) din Constituție

(2) În cazul imposibilităţii Prim-ministrului de a-şi exercita atribuţiile sau în cazul decesului acestuia, Preşedintele Republicii Moldova va desemna un alt membru al Guvernului ca Prim-ministru interimar până la formarea noului Guvern.
Interimatul pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor încetează, dacă Prim-ministrul îşi reia activitatea în Guvern.
(3) În cazul demisiei Prim-ministrului, demisionează întregul Guvern.

Sursa: http://constcourt.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *