Media

Cutreierând prin bloguri

Inocenţa meselor

de Sorin Hadârcă 


FOTO: Dumitru Liviu-Ştefan

Mesele sunt nişte animale patrupede pline de mister. Te-ai obişnuit să le vezi în ambianţa casnică, atunci când ele pasc domesticite şi docile sub presiunea farfuriilor, laptopurilor sau a manualelor şcolare. Nu le-ai văzut în acţiune. Adică, deh, le-ai văzut, dar poate că nu ţi-ai dat seama că este vorba de acelaşi animal. Căci mesele sunt caii cunoaşterii, asta sunt. (…) O chestiune tipică pentru sistemul nostru educaţional este să aşterni o masă pentru comisia de examinare. De obicei, clopotul este bătut de cineva dintre părinţii elevilor. Întotdeauna se găsesc părinţi cu iniţiativă. Eşti solicitat să contribui la puşculiţă. Pentru plăcintuţe, sucuri, apă minerală şi… mai ştii? Că doar nu vrem să se uite încruntaţi examinatorii la odoraşii noştri? Vrem ca totul să fie… ghine. Apoi examinatorii o să se întoarcă înduioşaţi de plăcintuţe, sucuri, apă minerală şi mai-ştii-ce la birourile lor şi o să aprecieze pozitiv cunoştinţele elevilor. (…) Chestia asta cu mesele nu ar fi atât de penibilă, dacă nu ar pune pe roate un mecanism cu totul aiurit. Mesele ajung să dicteze moda şi în templul ştiinţelor – mediile academice. 

E sărbătoare şi nu răsună muzica…
de Nata Albot 

Am fost prima care s-a bucurat de vestea că vom avea pe 7 mai un Orăşel European în PMAN. Prima dintre colegii mei de emisiune. Şi le-am zis: trebuie neapărat de mers acolo. Va fi concert, va fi gastronomia mai multor ţări. Trebuie de mers şi de susţinut cu prezenţa o iniţiativă atât de frumoasă. Uir gonna hev a nais pati! Am mai văzut aşa ceva în Europa. Oare şi la noi se va face? […]

Mi-am pus aparatul de trei tone în gât. Că de…, poate prind nişte poze bune. Am profitat de pauza de prânz de la TEDx şi, în loc să stau cuminte o oră, cu băieţi deştepţi la masă şi s-o fac şi eu pe deşteapta, m-am dus în PMAN. Aparatul meu a rămas intact, rezervele mele de admiraţie – la fel. Orăşelul ăsta European, în loc să mă întâlnească cu atmosfera de sărbătoare, m-a prins în capcana unei expoziţii de tot felul de organizaţii europene, ONG-ri ş.a.m.d., care m-au invadat cu o tonă de copaci degeaba tăiaţi, adică broşuri, inutile, pe care eu, cum îi stă în fire unui om dezamăgit, le-am şi aruncat la gunoi. Pun pariu că toată lumea a făcut la fel. […]

Bani destui, ca să-i foloseşti ceva mai creativ. Măcar aşa cum au făcut polonezii la standul lor, adunând zâmbete de la trecători pentru copii bolnavi din întreaga lume. Idee bună, ieftină şi uşor de consumat… Orăşelul arăta ca un mic talciok din corturi de plastic, care încă de la „minunatul” iarmaroc de iarnă îmi provoacă alergie.

Obama care l-a omorât pe Osama

de Maxim Pulbere
 

Cică ratingul de popularitate a lui Obama după ce l- nimicit pe Osama a crescut până la 60%. Şi cică jumătate dintre americani cred că Obama mai merită un mandat. Iar peste 70% dintre respondenţii unui sondaj îl cred pe Barack Obama capabil să lupte cu terorismul şi consideră că acesta a îmbunătăţit relaţiile cu Irakul şi Afganistanul. Ia proşti mai sunt americanii. Să-l mai mandateze odată pe cel care-a zis că războiul din Irak a fost o greşeală şi a promis să-şi retragă trupele din Irak, dar şi le-a băgat în Libia. Cu ce-i mai bun Obama decât predecesorul său, în acest caz? Sau în America e cool să critici un preşedinte pentru războiul dus în scopul instaurării democraţiei într-un stat care de la origini n-a fost democratic, iar apoi să-ţi bagi trupele în alt stat (care iarăşi numai democratic n-a fost) în scopul instaurării aceleiaşi democraţii americane? Asta, probabil, numai pentru ca celălalt candidat la funcţie să vină să te critice pentru greşeala de a începe un război, apoi să ajungă preşedinte şi iarăşi să înceapă un război – totul pentru visul american.

Presa nu moare

de Cristian Dorombach
 (Piticu)

Am zis că nu voi mai vedea asta vreodată. Coadă la chioşcul de ziare pentru a se cumpăra ziare. În schimb, nu se cumpăra presa de scandal de la Bucureşti şi nici presa locală. Toata lumea cumpăra integrame şi revista „Rebus”. Probabil azi a apărut, dar lumea stătea la coadă ca să cumpere ziarul…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *