Actualitate

Cutremur cu magnitudinea de 5,2 pe scara Richter

Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 a fost resimţit miercuri noaptea la Teheran şi în mai multe provincii din nordul Iranului, însă seismul pare să nu fi provocat pagube majore şi nici victime, potrivit primelor informaţii, relatează AFP, citat de news.ro.

Potrivit Centrului Seismologic al Universităţii din Teheran, seismul a avut loc cu puţin înainte de ora locală 23.30 (22.00, ora României).

Epicentrul a fost localizat la aproximativ 40 de kilometri vest de capitala iraniană.

Cutremurul a fost resimţit timp de aproximativ zece secunde la Teheran, potrivit unor jurnalişti AFP.

Înfruntând puternica poluare – care face aerul dificil de respirat de patru zile la Teheran, sute de locuitori ai capitalei au ieşit în stradă, unii cu intenţia de a petrece noaptea afară.

Joi, către ora locală 1.00 (miercuri, 23.30, ora României), autorităţile nu înregistraseră vreo pagubă sau victime.

"Nu sunt pagube, potrivit informaţiilor disponibile, însă replici sunt posibile în timpul nopţii (de miercuri spre joi)", a anunţat Ambasada Franţei pe contul de Twitter, îndemnând să se consulte sfaturi în domeniul siguranţei.

Potrivit televiziunii publice iraniene, seismul a fost resimţit în provinciile Teheran, Alborz, Qom, Ghazvin, Mazandaran şi Markazi, în nordul Iranului.

"Cerem oamenilor să rămână calmi, în măsura în care circulaţia ar putea, prin ea însăşi, să creeze probleme", a declarat la televiziune Mortza Salimi, şeful operaţiunilor de salvare ale Semilunei Roşii iraniene, în contextul în care numeroase vehicule au început să circule brusc pe străzi.

Cu puţin înainte de miezul nopţii, situaţia în anumite cartiere ale capitalei s-a calmat, însă reţeaua telefonică era saturată.

INTENSIFICARE

"Cutremurul (…) cauzează un trafic puternic pe reţelele de telecomunicaţii. Este dificil să suni în anumite cartiere. La fel în privinţa oamenilor din stradă, consumul de Internet mobil a crescut puternic. Cerem locuitorilor Teheranuluii să fie scurţi în apelurile lor telefonice", a scris ministrul Telecomunicaţiilor pe Twitter.

Situat la joncţiunea mai multor plăci tectonice şi traversat de mai multe falii, Iranul este o zonă cu o activitate seismică puternică. Iar o intensificare a activităţii seismice a fost observată de mai multe luni.

Un cutremur cu magnitudinea 6, potrivit Universităţii din Teheran – 5,4, potrivit USGS -, a fost resimţit luni seara în regiunea Kermanshah, în vestul ţării.

La 12 noiembrie, un seism cu magnitudinea de 7,3 s-a soldat cu 620 de morţi şi 12.000 de răniţi în provincia Kermanshah. În această catastrofă alte opt persoane au murit în Irak.

Marile cutremure recente rămân gravate în memoria colectivă iraniană.

În decembrie 2003, un seism a aneantizat oraşul istoric Bam, în provincia Kerman (sud-est). Cel puţin 31.000 de persoane au murit.

În aprilie 2013, Iranul a fost afectat, la un interval de câteva zile, de seisme de magnitudinea 6,4 şi apoi 7,7 – cel mai puternic înregistrat din 1957 în această ţară. Ele s-ai soldat cu aproximativ 40 de morţi în Iran şi tot atâţia în Pakistanul vecin.

În iunie 1990, un cutremur cu o magnitidine de 7,4 în Iran, în apropiere de Marea Caspică (nord), s-a soldat cu 40.000 de morţi, peste 30.000 de răniţi şi a lăsat 500.000 de oameni fără adăpost.

În câteva secunde, o suprafaţă de 2.100 de kilometri pătraţi, pe care se află 27 de oraşe şi 1.871 de sate, în provinciile Ghilan şi Zandjan, a fost devastată.

rtv.net 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *