Social

Cutremurul din Italia: 250 de morți, 365 de răniți, 215 persoane salvate; căutarile salvatorilor continuă

Potrivit Protecției Civile italiene, 365 de persoane rănite au fost internate în spitale.

La mai mult de 48 de ore după tragedia din această zonă montană slab populată, în care cel puțin trei sate au fost parțial distruse, rămâne neclar numărul exact al persoanelor dispărute. Populația acestor sate turistice pitorești se triplează sau se cvadruplează vara, ceea ce face dificilă evaluarea numărului de persoane prezente la fața locului în momentul cutremurului.

Primarul din Arquata del Tronto, Aleandro Petrucci, a lansat un apel la toți supraviețuitori care au părăsit satul, unul dintre cele mai afectate, că ajute la calcularea numărului de dispăruți.

Italienii s-au întrebat de ce este atât de greu de făcut un bilanț al victimelor umane, notează AFP.

În anul 2009, cutremurul le la L’Aquila, nu departe de zona seismului de miercuri, a făcut peste 300 de morți. Dar a fost vorba despre un oraș cu de zeci de mii de locuitori.

Italienii au fost șocați în special de cazul școlii din Amatrice, renovate în 2012 pentru a fi adaptată la normele anti-seismice și redusă acum la un morman de moloz de cutremurul de miercuri. O anchetă a fost deschisă de către procurorul din Rieti, oraș din apropiere de locul seismului, pentru a evalua posibila deturnare de fonduri din Amatrice și din alte sate afectate.

Conștient de aceste întrebări, prim-ministrul italian Matteo Renzi a anunțat joi lansarea planului "Casa Italia", destinat să facă prevenție în acest domeniu, ca punct central de acțiune al guvernului său.

"Italia trebuie să aibă o viziune care nu se limitează la gestionarea situațiilor de urgență", a explicat el în fața presei, dupa o ședință a Cabinetului.

Renzi a subliniat că în materie de protecție anti-seismică, pentru Italia, care deține cele mai multe monumente din patrimoniul mondial UNESCO, nu este o temă ușor de rezolvat.
Cutremurul de miercuri a deteriorat sau distrus 293 de clădiri cu valoare culturală, potrivit ministrului culturii Dario Franceschini.

Guvernul a declarat, de asemenea, joi stare de urgență în zonele afectate și a deblocat o primă tranșă în valoare de 50 milioane de euro pentru gestionarea acestei situații.

Joi după-amiază un nou seism, mai puternic decât celelalte replici de după marele cutremur de miercuri, a provocat clipe de anxietate, mai ales datorită faptului că a determinat distrugerea unor case și a ridicat praful în centrului istoric din Amatrice.

Dar, in ciuda zeci de replici, dintre care cele mai multe nici măcar nu mai stârnesc teama, locuitorii încercă să recupereze o parte din bunurile lor.

"Prioritatea acum este asigurarea de locuințe pentru toți oamenii fără adăpost", a asigurat Luigi D’Angelo, șef al Protecției Civile locale, care coordoneaza operațiunile de ajutorare.

Mii de voluntari și profesioniști au continuat joi căutările în moloz a unor semne de viață. "Încă sperăm să găsim supraviețuitori și lucram până la capăt pentru aceasta", a spus D’Angelo. Ultimul supraviețuitor al cutremurului din L’Aquila din 2009 a fost salvat la 72 de ore după dezastru, a amintit un oficial de la serviciul de pompieri.

Protecția Civila a declarat joi că un număr total de 215 de persoane au fost salvate începând de miercuri de la ora locală 3:36 (1:36 GMT).

Cel puțin opt străini se află printre cele 250 de decese înregistrate, potrivit surselor media consultate de AFP, aceștia provenind din Marea Britanie, România, Spania, Canada și El Salvador. 

agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *