Dacian Cioloș: Cartele prepaid românești, folosite de teroriștii care au comis atentate în Europa
Premierul spune că a fost avertizat de SRI că necunoaşterea identităţii persoanelor care deţin cartele preplătite e un obstacol în lupta împotriva terorismului.
Întrebat dacă are semnale că instrumentele le folosesc serviciile secrete pentru a combate terorismul sunt insuficiente, Dacian Cioloș a răspuns: „Apropo de cartelele prepaid, de exemplu, înțeleg că România e una din puținele țări din Uniunea Europeană care, încă, vinde cartele fără un control de identitate. Înțeleg că au fost chiar folosite, în ultima perioadă, cartele prepaid din România, în pregătirea unor atentate în altă parte, în Uniunea Europeană, tocmai pentru că există flexibilitate în România”.
Printre statele UE în care convorbirile telefonice efectuate de pe cartele prepaid sunt monitorizate sunt Italia, Spania , Franța, Germania, Slovacia, Danamerca, Letonia, Bulgaria și Grecia.
SRI a atenţionat în repetate rânduri că România nu reuşeşte să ţină pasul cu teroriştii care se folosc de tehnologii de ultimă generaţie atunci când pun la cale atacuri.
Dumitru Dumbravă, directorul Direcției Juridice a Serviciul Român de Informaţii: „Sunt parteneri care efectiv ne sună şi ne spun: la Nădlac a intrat o maşină cu patru cetăţeni care se duc să lupte în zona Califatului, încercați să vedeţi cu cine a luat legătura pe teritorul naţional ca să vedeţi dacă au baze de sprijin în România. Eu nu pot să-i spun partenerului decât da, a contactat trei cartele prepay. În Franţa poate să-i spună pe cine a contactat, în Austria poate să-i spună, în Elveţia poate, în România – nu”.
În aceeași emisiune, Dacian Cioloș a anunțat că în perioada următoare, Guvernul va încerca să propună din nou un proiect legat de înregistrarea cumpărătorilor de cartele prepaid.
„Sunt câteva lucruri care vor fi puse în discuţie în perioada următoare. Ministra justiţiei şi cu ministrul de interne vor veni cu o notă în guvern cu aceste elemente și ele vor fi dispuse dezbaterii publice. Să nu aibă cineva impresia că vrem să facem ceva pe ascuns, să punem o presiune asupra opiniei publice. Eu cred că e important – într-un mod pragmatic, riguros – să discutăm de lucrul acest şi să învățăm să punem cursorul acolo unde trebuie. Să nu exagerăm”, a adăugat premierul.
Directorul Serviciului Român de Informaţii avertiza, la sfârșitul anului trecut, că teroriștii din gruparea Stat Islamic nu atacă doar instituţii, iau la ţintă şi oamenii de rând. 246 de persoane bănuite că aveau legături cu teroriştii au fost oprite anul acesta să intre în România. Şi pentru ca lupta anti-tero să fie mai eficientă, directorul SRI vrea legea care obligă înregistrarea identităţii celor care cumpără cartele telefonice prepaid.
„Din păcate, nu suntem feriţi de potenţiale atacuri teroriste. (…) Ne confruntăm cu persoane care aderă la grupări teroriste de la distanţă, pe internet, vorbim de radicalizare şi autoradicalizare online, de acţiuni teroriste greu predictibile. Ţintele teroriştilor nu mai sunt doar statele, ca entităţi compacte, ci direct cetăţenii, ca entităţi individuale”, a spus Eduard Hellvig, directorul SRI.
De altfel, şi şeful SRI a avertizat că în multe zone de conflict unde activează grupări teroriste sunt folosite cartele telefonice româneşti.
„Ceea ce pot să vă spun cu certitudine este că aceste cartele preplătite româneşti sunt folosite în diferite zone în care se desfăşoară activităţi de natură teroristă”, declara Eduard Hellvig pentru adevărul.ro, în decembrie 2015.
În 2014, Parlamentul a încercat să modifice legea şi să condiţioneze cumpărarea cartelelor prepay de prezentarea unui act de identitate. Curtea Constituţională a considerat însă că o astfel de măsură ar încălca legea fundamentală, iar actul normativ nu a mai intrat în vigoare.
sursa: digi24.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!