Externe

Danemarca va antrena piloţi ucraineni pe avioane F-16 după unda verde americană

Danemarca va contribui la pregătirea piloţilor ucraineni pe avionul de luptă de fabricaţie americană F-16, după sprijinul şi „semnalul pozitiv” al Washingtonului, a anunţat vineri ministrul danez al apărării, potrivit agențiilor France-Presse și Agerpres.

Ţara scandinavă, care este pe cale să-şi înlocuiască flota sa de avioane F-16 cu modelul F-35, va putea acum să contribuie la „pregătirea piloţilor ucraineni ca să zboare şi cu F-16”, a declarat ministrul interimar Troels Lund Poulsen.

„Danemarca va depune toate eforturile pentru a face din aceasta o contribuţie prioritară”, a adăugat el.

„Ne vom pune de acord asupra mai multor detalii cu aliaţii noştri apropiaţi”, a afirmat ministrul într-un comunicat, salutând unda verde „pozitivă” a preşedintelui american Joe Biden.

El nu a precizat, însă, dacă Danemarca va contribui la livrarea unor avioane.

Forţele aeriene daneze dispun de aproximativ 40 de avioane F-16, dintre care vreo 30 sunt operaţionale. Ţara nordică a început recent să primească primele sale F-35 din generaţia a cincea destinate să le înlocuiască.

Mult timp reticent, Joe Biden a făcut cunoscut vineri că este pregătit să permită altor ţări să furnizeze Ucrainei avioanele F-16 pe care le cere insistent pentru a contracara invazia rusă, un punct de cotitură important în sprijinul occidental acordat Kievului şi o decizie descrisă drept „istorică” de preşedintele Volodimir Zelenski.

Joe Biden, care participă la summitul G7 din Japonia, i-a asigurat pe interlocutorii săi că susţine „o iniţiativă comună vizând antrenarea de piloţi ucraineni pe avioane de luptă de generaţia a patra, inclusiv F-16”, potrivit unui înalt responsabil al Casei Albe.

Anunţul a fost salutat rapid de Regatul Unit şi Ţările de Jos, care au anunţat marţi în Islanda că vor să pună bazele unei coaliţii internaţionale pentru a dona Ucrainei avioane F-16.

Pe lângă Danemarca şi Olanda, modelul american echipează mai multe armate europene, printre care cea a Poloniei, Belgiei, Greciei şi Norvegiei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *