Economie

Datoria externă brută a Republicii Moldova crescut cu aproximativ 7% în prima jumătate a anului

Datoria externă brută a Republicii Moldova a crescut cu 6,8% comparativ cu finele anului 2022. La 30 iunie 2023 a totalizat 10 242,00 milioane de dolari. Conform datelor preliminare ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM), raportul datoriei externe brute la Produsul Intern Brut (PIB) a constituit 67,2%, fiind cu 1,1 puncte procentuale mai mare față de sfârșitul anului trecut, transmite Moldova 1.

De asemenea, Banca Națională a Moldovei (BNM) menționează că datoria externă publică a reprezentat 34,9% din totalul datoriei externe, însumând peste 3,5 miliarde de dolari, în creștere cu 9,5% comparativ cu finele anului 2022. Datoria externă privată s-a cifrat la aproximativ 6,67 miliarde de dolari, majorându-se față de 31 decembrie 2022 cu 5,3%.

Astfel, conform datelor preliminare, în trimestrul II al anului curent, deficitul contului curent al balanței de plăți al Republicii Moldova a scăzut cu 12,1% comparativ cu trimestrul II al anului trecut și a totalizat 409,69 milioane de dolari. Raportul dintre deficitul contului curent și PIB a fost de 10,5 la sută. Diminuarea soldului negativ al contului curent a fost determinată de scăderea deficitului comerțului exterior cu bunuri și creșterea excedentului veniturilor primare, în timp ce scăderea excedentelor balanței serviciilor și veniturilor primare au influențat deficitul contului curent în sensul creșterii.

Datele preliminare ale BNM mai arată că poziția investițională internațională a Republicii Moldova, la 30 iunie 2023, a totalizat 6,61 miliarde de dolari (sau -43,4% raportat la PIB), soldul net debitor aprofundându-se cu 6,9% față de situația de la sfârșitul anului 2022.

Poziția activelor financiare externe a totalizat puțin peste 7 miliarde de dolari, majorându-se cu 8% de la începutul anului, iar a pasivelor – 13,63 miliarde de dolari, în creștere cu 7,5%. Raportul dintre poziția activelor și pasivelor externe a constituit 51,5%.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *