Datoria mondială a atins un nivel RECORD
În acelaşi timp, IIF arată că raportul dintre datorie şi Produsul Intern Brut mondial a urcat la 318% în primele trei luni din acest an, prima creştere trimestrială care a avut loc după perioada iulie – septembrie 2016.
”În condiţiile în care avansul economiei mondiale şi-a pierdut din avînt şi a devenit mai divergentă, iar ratele dobînzilor în SUA cresc în mod constant, temerile privind riscul creditării revin în prim plan, inclusiv în multe economii mature”, se arată în raportul IIF.
Din decembrie, Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat de şapte ori dobînda de politică monetară, la un interval cuprins între 1,75% şi 2,00%, şi sînt estimate mai multe creşteri.
Nivelul datoriilor gospodăriilor, guvernelor şi companiilor din sectorul non-financiar a urcat la 186.000 de miliarde de dolari în primul trimestru din 2018, în timp ce datoriile sectorului financiar au ajuns la nivelul record de 61.000 de miliarde de dolari.
Nivelul ridicat al datoriilor în sectoarele non-financiare ar putea fi problematic, deşi este puţin probabil să ne confruntăm din nou cu o criză a datoriilor similară celei din ultimul deceniu, a afirmat directorul general al IIF, Hung Tran, la prezentarea raportului.
Acesta a adăugat: ”Pentru cei din sectorul non-financiar care iau bani cu împrumut este foarte costisitor şi dificil să refinanţeze şi să împrumute mai mult pentru a-şi susţine investiţiile şi să stimuleze consumul, ceea ce afectează avansul economiei”.
Datoria ţărilor emergente a crescut cu 2.500 de miliarde de dolari în primele trei luni din acest an, ajungînd la nivelul record de 58.500 de miliarde de dolari.
Sursa: noi.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!