David Cameron pare interesat de referendumul din Marea Britanie despre statul de membru a UE
Proiectul de lege a referendumului, publicat astăzi, urmează sfatul Comisiei Electorale și se întreabă: „Ar trebui ca Regatul Unit să rămână membru al Uniunii Europene?” Legislația permite ca procesul de votarea să aibă loc până la sfârșitul anului 2017, ca urmare a unei renegocieri de termeni de aderare la UE.
Sara Hobolt, profesorul de politica la Școala de Economii din Londra, a comentat introducerea cuvântului „rămâne” în întrebarea pregătită pentru referendum, iar faptul că răspunsul este deja pregătit ar putea spune care va fi rezultatele acestuia.
„Oamenii de aici împărtășesc ideea de status-quo”, a anunțat Hobolt într-un interviu. „Afirmația va fi în avantajul celor care își doresc acest referendum. Dar comportamentul în aceste lucruri sunt foarte maleabile și totuși campania va influența votul decisiv”, a declarat profesoara.
Cameron a început un turneu de două zile de vizite în patru țări ale UE în această zi. În timpul acestor vizite el se va expune asupra modificărilor relației Marii Britanii cu UE pe care el le urmărește.
Vizitele sale includ întâlniri la Haga cu prim ministrul Mark Rutte a Țărilor de Jos și cu președintele francez Francois Hollande la Paris. Vineri vizitele sale vor fi cu Ewa Kopacz în Varșovia și cancelarul German Angela Merkel.
Lista de modificări ale lui Cameron include să ofere parlamentului englez puterea să blocheze legislația UE, reducerea reglementărilor care afectează afacerile și plasarea restricțiilor privind revendicările de bunăstarea a imigranților.
Guvernul a promis miercuri că legislația referitor la referendum va fi mutată pentru discuții mai timpuriu. Poziția oficială cu privire la calendarul de voturi rămâne pentru sfârșitul anului 2017. Liderii din domeniul afacerilor au cerut de asemenea urgentarea votului, pentru a limita incertitudinea care ar putea afecta investițiile.
Franța și Germania au alegeri în anul 2017, care ar putea influența votarea în Marea Britanie. Iar în 2016, alegeri vor avea loc în Scoția și Londra, locurile în care oamenii se împotrivesc apropierii dintre Maria Britanie și UE. Iar Partidul Independent este mai puțin impresionat de această legătură cu UE decât în restul Marii Britanii.
Sursa: Bloomberg