Chișinău

De anul viitor, ar putea fi reluate operaţiile de transplant

Vineri şi sâmbătă, reprezentanţi ai Consiliului Europei (CoE) şi specialişti din domeniul transplantului de organe din 17 ţări, inclusiv RM, s-au reunit la Chişinău, pentru a-şi împărtăşi experienţa privind organizarea şi funcţionarea serviciilor de transplant. Ei au lansat şi un proiect de colaborare regională între ţările din bazinul Mării Negre, pentru iniţierea unui program comun de instruiri în domeniu. Ţările din bazinul Mării Negre îşi propun ca, timp de trei ani, să coordoneze activităţile de transplant cu agenţiile europene de resort, să ajusteze cadrul legal pentru a evita traficul de organe şi să sensibilizeze opinia publică în ceea ce priveşte necesitatea realizării acestui tip de operaţii. Potrivit lui Per Pfeffer (CoE), operaţiile de transplant nu pot debuta într-o ţară unde cadrul legal nu funcţionează eficient, aceasta fiind cea mai importantă condiţie înaintată de organismele internaţionale.

La rândul său, viceministrul Viorel Soltan a ţinut să asigure participanţii că RM a îndeplinit toate condiţiile necesare în acest sens şi că, de la începutul anului viitor, e gata să efectueze operaţii de transplant, printre primele fiind transplanturile de rinichi. În opinia lui, RM este gata să efectueze transplanturi din punct de vedere nu doar legal, ci şi al resurselor umane. ,,Legislaţia privind transplantul a fost examinată de experţii CoE şi acoperă toate neclarităţile care au existat în perioada când se făcea transplant, a spus viceministrul. Cât priveşte medicii, avem o echipă de specialişti bine instruiţi care, deocamdată, vor opera în două instituţii medicale – Spitalul Clinic Republican şi Spitalul de Urgenţă din Chişinău”, a adăugat el, precizând că în RM va fi legală şi prelevarea de organe de la persoanele decedate.

,,Transplantul de organe şi ţesuturi este un indicator al dezvoltării sistemului de sănătate. Cu cât e mai bine făcut transplantul de organe, cu cât e mai prezent şi accesibil într-o ţară, cu atât mai bine este dezvoltat sistemul de sănătate. În RM sistemul sănătăţii e dezvoltat şi populaţia RM merită să aibă acces la aceste servicii”, a spus Soltan. El a fost susţinut de Igor Codreanu, directorul Agenţiei de Transplant, care a afirmat că o parte din specialişti sunt deja pregătiţi să înceapă lucrul în domeniu, iar o altă parte urmează a fi instruiţi în străinătate. Totodată, el a precizat că o operaţie de transplant de rinichi în RM va costa între 15-20 de mii de euro. Pacienţii care au asigurare medicală vor benefica de transplant gratuit, dar vor trebui să se înscrie pe o listă de aşteptare. Pentru început, transplantul se va efectua de la donatori în viaţă. Rudele sau apropiaţii pacientului pot veni să doneze un rinichi. În prezent, în proces de dializă renală se află în jur de 400 de persoane.

Transplantul de rinichi a existat în RM între 1981 şi 2003, dar a fost sistat din cauza deficienţei cadrului legal. Agenţia de Transplant a fost creată în 2010.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *