Actualitate

De astăzi intră în vigoare noile condiții de intrare în Republica Moldova. Certificatul de vaccinare, obligatoriu

Indiferent de țara de unde sosesc la intrarea în Republica Moldova, persoanele vor fi scutite de autoizolare dacă se va prezenta fie certificatul de vaccinare, fie testul negativ, fie concluzia medicală că a suportat virusul în ultimele 6 luni, fie un act confirmativ de prezenţă a anticorpilor.

La intrarea în ţară, persoanele pot prezenta certificatul de vaccinare împotriva virusului SARSCoV-2 cu schema completă de vaccinare. Dovada imunizării este valabilă dacă au trecut cel puţin 14 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare. Certificatul trebuie să fie prezentat în una dintre limbile română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă.

De asemenea, este permisă intrarea dacă este prezentat rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore. Poate fi prezentat şi rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore înaintea îmbarcării, pentru persoanele care călătoresc cu mijloace de transport în comun, sau înaintea intrării pe teritoriul Republicii Moldova, pentru persoanele care călătoresc cu mijloace de transport proprii.

Totodată, confirmarea trebuie să fie prezentată în una dintre limbile română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă. Poate fi prezentată şi concluzia medicală confirmativă în cazul persoanelor care au suportat COVID-19, în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi (6 luni).

Frontiera poate fi trecută şi cu un act confirmativ de prezenţă a anticorpilor anti-COVID-19, prezentat în una dintre limbile română, engleză, franceză, germană, italiană sau rusă. Actul confirmativ este valabil pe durata perioadei de 90 de zile de la data efectuării investigaţiei. Persoanele care nu deţin niciunul dintre actele menţionate sunt obligate să respecte regimul de carantină pentru o durată de 14 zile. Acestea vor completa, în mod obligatoriu, fişa epidemiologică electronică, precum şi vor respecta regimul de carantină pentru 14 zile, la adresa declarată. În cazul minorilor până la 14 ani, fişa epidemiologică este completată de reprezentantul legal sau de însoţitor.

Regimul de carantină poate fi întrerupt după a şaptea zi, dacă persoana efectuează un test PCR COVID-19 sau test rapid de diagnostic Ag SARS CoV-2, iar rezultatul acestuia este negativ prin act confirmat.

Măsurile au fost adoptate de către Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică, care a decis prelungirea, până pe 15 martie, a stării de urgenţă în sănătate publică. Specialiştii fac trimitere la contagiozitatea ridicată a tulpinii Omicron.

Din 17 ianuarie, în localităţile aflate în pragul de alertă portocaliu, cum este şi municipiul Chişinău, deservirea clienţilor în unităţile de alimentaţie publică va fi permisă numai cu prezentarea certificatului COVID-19, în limita a 75% din capacitate. În localităţile cu pragurile de alertă verde, galben şi portocaliu, evenimentele private – mese festive, petreceri corporative, nunţi, botezuri – vor fi permise numai cu prezentarea de către participanţi a certificatului COVID-19.

Iar în localităţile cu pragul de alertă roşu evenimentele private rămân interzise.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *