De când ne vom putea trata mai ieftin?
Potrivit Ministerului Sănătăţii şi Agenţiei Medicamentului, moldovenii ar fi trebuit să simtă pe pielea lor „marea schimbare” încă de la începutul anului. Controalele efectuate de CCCEC pe 17 ianuarie urmau să susţină aşteptările consumatorilor – o scădere semnificativă a preţului la medicamente. Trecând însă prin câteva farmacii din Chişinău, descoperim că oamenii sunt nemulţumiţi şi chiar nedumeriţi: nici vorbă de ieftinire! Mihail G. din capitală este pensionar. A fost la farmacie să afle cât costă un medicament. „Am întrebat care este preţul la Cocarnit, remediu administrat în tratamentul polineuropatiei diabetice. Mi s-a spus că îl pot procura cu 125 lei, iar în această farmacie mi-au zis că trebuie să achit 135 de lei”… Bătrânul a plecat în căutarea unei alte farmacii, cu gândul că va găsi medicamentul de care are nevoie la un preţ mai mic. Într-adevăr, consultând unul din site-urile specializate, am găsit preparatul respectiv la preţul de 119,99 lei.
Filaret B., un alt chişinăuian, ne spune la ieşirea din farmacie că s-a interesat cât costă Omnic, un medicament pentru prostată. Deşi are nevoie de el, bărbatul spune că preferă să i-l trimită fiica din România, la un preţ mult mai convenabil, cu peste 100 de lei mai ieftin decât la noi.
O femeie a ieşit din farmacie fără nimic. „Medicul mi-a recomandat nişte medicamente pentru hipertensiune, dar sunt foarte scumpe, între 200 şi 300 de lei, iar eu nu am atâţia bani”. Paradoxal, un cititor de-al nostru se plânge că medicamentul solicitat de el este chiar mai scump decât acum o jumătate de an. Fitolizyna de 100 grame costa vara trecută 49,28 lei, iar recent, pentru acelaşi produs, Alexandru Focşa a trebuit să plătească 60,55 lei, deci cu 10 lei mai mult. Am solicitat-o pe Maria Cojocaru-Toma, directoarea Agenţiei Medicamentului, să ne explice diferenţa de preţ la unul şi acelaşi produs, precum şi majorarea preţului la unele medicamente, deşi ele sunt incluse în Catalogul naţional de preţuri. Cojocaru-Toma menţionează: „S-ar putea ca farmaciile să nu fi încălcat legea, în cazul în care ele au dreptul la un adaos comercial nu mai mare de 40%. Potrivit legii, adaosul nu este unul fix şi, în funcţie de acesta, preţul poate să varieze, ceea ce nu înţeleg consumatorii”.
Deşi ex-ministrul Sănătăţii Vladimir Hotineanu susţinea că medicamentele incluse în Catalogul naţional de preţuri nu vor suferi majorări, acest lucru totuşi s-a întâmplat. Directoarea Agenţiei Medicamentului spune că da, există majorări de preţuri la unele medicamente incluse în catalog, nimeni nu neagă lucrul acesta. „Din păcate, avem şi cazuri în care preţurile au crescut. Bunăoară, după reevaluarea preţurilor conform catalogului, preparatul Prostamol costă cu 20 de lei mai mult”, ne-a spus Maria Cojocaru-Toma, subliniind că, în urma controalelor efectuate până la momentul dat, în farmacii n-au fost stabilite încălcări de lege, ci „doar unele probleme cu care se confruntă farmaciştii în procesul de reevaluare a preţurilor”. Potrivit ei, în Catalogul naţional au fost incluse până acum 3168 de denumiri de medicamente. Dintre acestea, la 719 a fost înregistrată o diminuare de preţ de până la 13%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!