CSI / Rusia

De ce a venit Putin în Crimeea ocupată

Președintele rus Vladimir Putin s-a deplasat sâmbătă în Crimeea pentru a marca a noua aniversare a anexării peninsulei de la Marea Neagră la Ucraina, la o zi după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele liderului rus, acuzându-l de crime de război.

Putin a vizitat o școală de artă și un centru pentru copii care fac parte dintr-un proiect de dezvoltare a unui parc istoric pe locul unei vechi colonii grecești, au declarat agențiile de presă de stat rusești.

Curtea Penală Internațională l-a acuzat vineri că poartă responsabilitatea personală pentru răpirile de copii din Ucraina în timpul invaziei la scară largă a Rusiei în țara vecină, care a început în urmă cu aproape 13 luni.

Rusia a anexat Crimeea de la Ucraina în 2014, o mișcare pe care majoritatea lumii a denunțat-o ca fiind ilegală. Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a cerut Rusiei să se retragă din peninsulă, precum și din zonele pe care le ocupă de anul trecut.

Putin nu a arătat nicio intenție de a renunța la câștigurile obținute de Kremlin. În schimb, el a subliniat vineri importanța de a păstra Crimeea.

“Evident, problemele de securitate au acum prioritate maximă pentru Crimeea și Sevastopol”, a spus el, referindu-se la cel mai mare oraș din Crimeea. “Vom face tot ce este necesar pentru a respinge orice amenințare”.

Putin a luat un avion pentru a parcurge cei 1.821 de kilometri de la Moscova până la Sevastopol, unde s-a urcat la volanul mașinii care l-a transportat prin oraș, potrivit guvernatorului instalat la Moscova, Mihail Razvozhaev.

Mandatul de arestare al CPI a fost primul emis împotriva unui lider al unuia dintre cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU. Curtea, care are sediul la Haga, în Olanda, a emis, de asemenea, un mandat de arestare pe numele Mariei Lvova-Belova, comisar pentru drepturile copilului în cadrul Biroului președintelui Federației Ruse.

Măsura a fost imediat respinsă de Moscova – și salutată de Ucraina ca un progres major. Cu toate acestea, șansele ca Putin să fie judecat la CPI sunt foarte puțin probabile, deoarece Moscova nu recunoaște jurisdicția curții și nici nu își extrădează cetățenii.

În ciuda acțiunii Curții și a implicațiilor acesteia pentru Putin, ONU și președintele turc Recep Tayyip Erdogan au anunțat sâmbătă că un acord de război care permitea fluxul de cereale din Ucraina către țări din Africa, Orientul Mijlociu și Asia a fost prelungit, deși niciunul dintre ei nu a precizat pentru cât timp.

Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a scris pe Twitter că acordul a fost reînnoit pentru 120 de zile, perioadă pe care o doreau Ucraina, Turcia și ONU. Însă purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat pentru agenția rusă de presă Tass că Moscova a fost de acord cu o prelungire de 60 de zile.

Rusia și Ucraina sunt amândouă mari furnizori mondiali de grâu, orz, ulei de floarea-soarelui și alte produse alimentare la prețuri accesibile de care depind națiunile în curs de dezvoltare. Anul trecut, ele au semnat acorduri separate cu ONU și Turcia pentru a permite ca alimentele să părăsească porturile blocate ale Ucrainei.

Rusia s-a plâns că transporturile de îngrășăminte ale sale – pe care acordul său ar fi trebuit să le faciliteze – nu ajung pe piețele globale. Țara s-a retras pentru scurt timp din acord în noiembrie, înainte de a se alătura din nou și de a accepta o reînnoire de 120 de zile.

Putin a semnat sâmbătă o lege care impune amenzi drastice pentru discreditarea sau răspândirea de informații înșelătoare despre voluntarii sau mercenarii care luptă în Ucraina. Legea prevede amendarea persoanelor fizice cu 50.000 de ruble (660 de dolari) pentru o primă abatere și până la 15 ani de închisoare pentru abateri repetate.

Măsura reflectă una adoptată în primele zile ale războiului, care se aplica în cazul în care se vorbea negativ despre soldați sau despre armata rusă în general.

Sursa AP

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Crimeea nu este numai ocupată, ci și ”blagoslovită” de ruși. După cum se vede și drakul are religia lui: este pravoslavnic rus. Ăștia chiar că sunt dați… drakului! Ptiu, ptiu, ptiu… piei drace!

  2. Putin e criminal de razboi??? DSar Zelenski Biden, NATO si UE ce sunt??!!! Ca astia din urma is vinovatii. Mai treziti-va odata! Duceti-va pe teren si va convingeti!

    1. Nuuuu. Deloc. CPI doar glumește când îl inculpă pe animal și dă mandat de arestare pe numele lui. Nuuuu putinălăul, împreună cu toți zombații ruskii mir sunt cu toții niște fete mari și niște copii neprihăniți. Copii am zis? Ptiu drace… Nu trebuie să vorbim de copii în casa lui puțin (sau de funie în casa spânzuratului…)

    2. Bai KimYong-ung, chiar si sa fie ca in aberatiile tale, ca toata planeta e de vina, numai rusii nu, problema e alta: eu, ca roman, oricum nu ii suport! Pricepi? Mi-e sila de poporul asta de cotropitori, hoti si criminali!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *