De ce în R. Moldova se produc atât de multe accidente rutiere?
Statisticile arată că în ultima perioadă peste 80 la sută din numărul total de accidente s-a produs din vina conducătorilor auto: conducerea transportului sub influenţa alcoolului, neatenția, depășirea vitezei etc. Care sunt celelalte cauze și cum am putea reduce numărul accidentelor rutiere, am încercat să aflăm de la șoferii și pietonii din Capitală.
Anatolie, 28 de ani, șofer
Vina aparține în cea mai mare parte șoferilor, dar și autoritățile își au doza lor de responsabilitate. Trebuie să recunoaștem, pe drumurile Moldovei circulă o grămadă de șoferi absolut inconștienți, care încalcă grav Regulamentul Circulației Rutiere. Conduc cu viteză sau fac depășiri în zone interzise, punând în pericol atât viața lor cât și a celorlalți participanți la trafic. Noi, moldovenii, nu avem cultura șofatului defensiv, ci suntem mai degrabă agresivi la volan.
Totodată autoritățile se fac vinovate pentru drumurile pline de gropi, lipsa marcajelor rutiere, lipsa iluminării în zonele trecerilor de pietoni. De vină e și corupția practicată la eliberarea permiselor de conducere sau la efectuarea reviziei tehnice a automobilelor. Drept rezultat, avem șoferi deloc sau prost instruiți, drumuri rele și mașini neverificate corespunzător, adică toate „ingredientele” necesare pentru producerea unui accident rutier.
Valeria, 19 ani, pieton
Oamenii sunt mai responsabili doar atunci când văd consecințele unei tamponări sau când chiar ei au fost implicați, însă după o scurtă perioadă uită totul. În general, fiecare gândește că lui nu are cum să i se întâmple ceva, iar prea multă încredere duce, de regulă, la urmări grave.
Dumitru, 25 de ani, șofer
Chiar dacă pare straniu, dar în zilele noastre încă mulți tineri capătă permisul de conducere dând mită sau prin alte scheme ilegale, iar atunci când ajung la volan parcă au ajuns pe altă planetă. O altă cauză sunt drumurile din țară – acestea au ajuns într-o stare deplorabilă. S-au început reparațiile și așa au rămas. Au și pietonii partea lor de vină, de aceea le sugerez să fie atenți atunci când se află în trafic, chiar și la trecerea de pietoni.
Aliona, 34 de ani, pieton
Avem prea mulți minori cărora le place să „împrumute” mașina luxoasă a părinților, chiar dacă încă nu au permis de conducere. „Ne mândrim”, de asemenea, cu un număr mare de șoferi tentați să conducă, fiind amețiți de-a binelea. Mai există șoferi care conduc după propriile reguli, creând impedimente în trafic. O vină mare o poartă și pietonii. Ei traversează strada pe unde le pică și pe lângă aceasta aleargă, moment în care șoferii nu au suficient timp ca să frâneze.
Să nu uităm de calitatea proastă a drumurilor noastre – o nouă ploiță – o nouă gropiță. Repararea acestora se face de mântuială. Totuși, putem avea drumuri ca oglinda, dar cu șoferi și pietoni needucați.
Alexandru, 37 de ani, pieton
E ușor de spus că doar șoferii sunt vinovați de accidentele rutiere. De fapt, o parte din vină le aparține pietonilor. Mulți dintre noi trecem strada neregulamentar, iar conducătorii auto trebuie să frâneze brusc și provoacă situații de accident. Evident că sunt mulți nesimțiți care lovesc oamenii chiar pe zebră, dar astea sunt deja cazuri clinice. Văd că prin oraș s-au pus mai multe limitatoare de viteză și sper că acestea vor face ca șoferii să se deplaseze mai încet. E amuzant să pui aceste limitatoare când, la noi în oraș, practic la fiecare pas, este câte o groapă pe carosabil. Accidentele sunt o consecință a sistemului indiferent și corupt…
Constantin, 42 de ani, șofer
Există încă mulți oameni care știu că vor scăpa basma curată – prin mită, numere de înmatriculare străine, diferite VIP-uri etc. Aceste lucruri se întâmplă pentru că poliția este coruptă, selectivă și neconsecventă în acțiunile sale. Dacă polițiștii și-ar face meseria cu onestitate n-am avea atât de multe accidente.
Victoria, 31 de ani, pieton
La noi în Moldova încă sunt puține accidente în comparație cu alte țări. Totuși nenorocirile care se întâmplă sunt din vina șoferilor, care în loc să se comporte ca oamenii la volan, ei se comportă ca porcii. Majoritatea sunt agresivi și nici nu țin cont de regulile de circulație. Cred că dacă au o mașină scumpă totul le este permis. La noi moldovenii, în general, nu prea au educație. De aici se trag atât accidentele, cât și sărăcia în care ne-am pomenit. Ca lucrurile să se schimbe, fiecare trebuie să înceapă de la sine: să obțină permis fără a da mită, să respecte regulile în trafic, să nu urce în stare de ebrietate la volan și să nu depășească viteza permisă.
Grigorie, 54 de ani, șofer
Eu sunt șofer de peste 30 de ani și n-am fost implicat niciodată în accidente grave. Au fost doar câteva din astea minuscule, dar nici eu și nici mașina n-au pățit nimic. Secretul este simplu. Atunci când ești la volan trebuie să fii concentrat doar la drum. Cel mai des fac accidente cei care vorbesc la telefon, mănâncă sau beau apă. Mulți nu înțeleg că își pun viața în pericol atunci când apasă mai tare pe accelerație. Cel mai mult mă deranjează faptul că din cauza unor proști trebuie să sufere șoferii responsabili. Niciodată nu știi cine poate da peste tine. E greu să schimbi gândirea moldovenilor, dar dacă amenzile ar fi mai mari cred că mulți s-ar gândi de două ori înainte de a urca băuți la volan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!