ActualitateCSI / RusiaExterne

De ce Insula Șerpilor este importantă pentru ruși? Cum explică un colonel ucrainean

Colonelul ucrainean Serghei Hrabski a explicat pentru RBC de ce este Insula Șerpilor atât de importantă pentru ruși, amintind că toate comunicațiile maritime, rutele comerciale de la Odesa la Bosfor și, mai departe, spre Marea Mediterană trec chiar pe lângă insula respectivă, citează Hotnews.ro.

Potrivit expertului, Insula Şerpilor este un punct important din punct de vedere strategic, care ar permite Rusiei să creeze probleme globale.

  • În primul rând, ”Desfășurarea de echipamente pentru colectarea sau interceptarea de informaţii şi semnale pe această insulă le permite rușilor să monitorizeze teritoriul României, unde sunt amplasate unități americane. Adică pot efectua recunoașteri și pot filma tot ce ţine atât de militarii americani, cât și de cei români de pe teritoriul României” – a remarcat Hrabski.
  • În al doilea rând, potrivit colonelului, desfășurarea sistemelor de apărare aeriană de către ruși pe Insula Şerpilor este în avantajul operațiunilor flotei ruse aflate în această zonă operațională. Cu un astfel de punct fix și supraveghere radar, ruşii îşi pot extinde zona de operare pentru aeronavele lor.
  • „În al treilea rând, desfășurarea de către ruși (pe insulă, n.r.) a sistemelor de rachete le va permite acestora să controleze toate comunicațiile maritime din acea zonă și să distrugă toate navele care se vor deplasa în zona respectivă”

Pentru ce au nevoie de asta?

„În acest moment, prețurile alimentelor în ţările mediteraneene, care depindeau de exporturile ucrainene – Tunisia, Liban, Algeria etc – sunt mai mari deja cu 20%” – a explicat Hrabski, adăugând că, prin blocarea rutelor comerciale maritime ucrainene și a transportului de mărfuri, Rusia afectează deja mai multe țări, desfăşurând un adevărat ”terorism alimentar internațional”.

„Adică devine o amenințare mondială globală, despre care se discută deja la cel mai înalt nivel politic. Cerealele furate de armata rusă in Ucraina şi pe care Rusia le livrează către Siria pot fi folosite și ca instrument al războiului hibrid” – a mai declarat colonelul ucrainean.

Rușii nu mai au forța să transfere naval trupe / O operațiune aeriană ar fi absurdă

Totodată, Serhi Hrabski asigură că rușii nu mai au flota necesară pentru a desfăşura o operațiune navală de transfer de trupe, iar o operațiune aeriană pe o asemenea distanță ar fi absurdă.

„Ce forțe și mijloace trebuie ridicate spre cer pentru a efectua o astfel de operațiune… În plus, dacă sunt încercuite, forțele aeropurtate pot funcționa doar 72 de ore. După aceea, ar trebui să li se alăture forțele terestre. Adică putem vorbi despre riscul unui asalt maritim sau aerian doar dacă rușii reușesc să treacă prin Mikolaiv și să se apropie de Odesa” – a menţionat expertul.

Totodată, el afirmă că Forțele Armate ale Ucrainei aproape au exclus posibilitatea fizică a unei aterizări amfibii rusești, deoarece ruşii””pur și simplu nu au suficiente nave”.

„Iar asaltul aerian este foarte, foarte riscant, pentru că ruşii nu au un asemenea număr de avioane care să asigure un asalt aerian continuu. Pot implica două-trei avioane, adică nu mai mult de un batalion. Restul va trebui să aterizeze sub atacurile constante (ale ucrainenilor, n.r.). Iar rachetele noastre aeriene Stinger şi alte mijloace nu vor permite niciunei aeronave care se deplasează în acea zonă să supravieţuiască şi ruşii ştiu foarte bine acest lucru” – a conchis Hrabski, potrivit RBC, citată de Rador.

„Vom lupta cât va fi necesar”

Serviciile secrete britanice consideră că atunci când Rusia îşi va consolida prezenţa în insulă şi va desfăşura acolo sisteme de apărare aeriană şi rachete de croazieră, ea va controla strict partea de nord-est a Mării Negre.

Şeful GUR, generalul Kirill Budanov a subliniat anterior că Ucraina va lupta pentru Insula Şerpilor atât cât va fi necesar.

„Cine controlează insula poate bloca în orice moment mișcarea navelor civile în toate direcțiile spre sudul Ucrainei… Insula Șerpilor este teritoriul Ucrainei și vom aștepta și vom lupta pentru ea cât de mult timp este nevoie”, a afirmat generalul ucrainean.

Operațiuni spectaculoase ale ucrainenilor pe Insula Șerpilor

Acțiunile forțelor armate ucrainene împotriva ocupanților de pe Insula Șerpilor au inclus și lovituri spectaculoase în urma unor operațiuni de mare risc.

La 7 mai, o navă de desant de tipul Serna a fost distrusă tot lângă Insula Şerpilor de armata ucraineană.

Pe 8 mai ucrainenii au bombardat insula din Marea Neagră cu avioane Su-27 care au zburat la o altitudine minimă, obținând lovituri directe asupra complexului principal al insulei, asupra clădirilor de deasupra digului și asupra punctului estic.

Aceasta a fost o operațiune cu risc foarte ridicat, nu doar din cauza amenințării din partea inamicului, ci și din cauza exploziilor provocate chiar de avioanele ucrainene munițiilor rusești.

Tot pe 8 mai, înregistrări video distribuite pe platformele social media arătau cum un elicopter rusesc de transport ce tocmai aducea trupe la sol a fost distrus de o lovitură cu o dronă Bayraktar TB-2.

În clipul filmat chiar de dronă se vede cum câteva persoane sunt în jurul elicopterului Mi-8 ce are rotoarele în funcțiune, aeronava fiind apoi lovită.

La 12 mai, şeful administraţiei regionale militare Odesa, Serhii Bratciuk, a declarat că marinarii ucraineni au avariat în apropiere de Insula Şerpilor nava de logistică rusească ‘Vsevolod Bobrov’.

Compania Maxar Technologies a arătat imagini din satelit ale Insulei Şerpilor, rezultatele bombardamentelor şi ale navei Serna, scufundată, potrivit LB.ua.

La 12 mai, satelitul a înregistrat o navă scufundată de tip Serna, lângă care se afla o macara plutitoare. O dronă ucraineană Bayraktar a distrus această navă în data de 7 mai. O altă navă de acelaşi tip se putea vedea în imagini în apropiere de macaraua plutitoare.

Insula Șerpilor a devenit un simbol al rezistenței pentru ucraineni după o discuţie prin staţii radio în care un grănicer ucrainean a înjurat Moskva, nava amiral a Flotei Mării Negre, care îi cerea să se predea în prima zi a războiului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

1 comentariu

  1. Ce nu spune ucraineanul e ca insula a fost luata cu japca Romaniei de catre URSS prin anii 50 si ca Ucraina a mostenit-o de la URSS ca si multe alte teritorii unde majoritatea populatiei nu era ucrainiana sau rusa.
    Asa ca nationalismul asta ucrainian nu cred ca e mai putin periculos decit cel rusesc. Ceea ce ar face Rusia ca vecin al Romaniei ar putea face si Ucraina.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *