Actualitate

De ce oamenii orbi pot să audă mai bine decât oricine

În general, oamenii presupun că persoanele fără văz aud mai bine – iar presupunerea aceasta este reală, fiind dovedită de nenumărate cercetări. Deși cercetătorii au știut de mult timp că oamenii care au devenit orbi mai devreme în viață au un auz mai acut, mecanismele din creier care fac acest lucru posibil nu sunt tocmai cunoscute.

„Există ideea aceasta că oamenii orbi sunt buni la sarcinile auditive, pentru că sunt nevoiți să își croiască drumul prin lume fără informații vizuale”, a explicat neurologul Ione Fine, de la University of Washington. „Am vrut să explorăm cum se întâmplă acest lucru în creier„.

Fine și restul echipei de cercetare au folosit un instrument de rezonanță magnetică funcțională pentru a examina activitatea din cortexul auditiv (acea parte din creier care se ocupă cu procesarea informațiilor auditive) atât în rândul oamenilor orbi, cât și a celor cu vederea bună (aceștia din urmă servind drept un grup de control). Dintre persoanele oarbe analizate, patru au ajuns să nu mai vadă de la începutul vieții, pe când altele cinci sufereau de anoftalmie (o boală care presupune că ochii nu ajung să se dezvolte suficient).

Când cercetătorii au analizat rezultatele scanărilor, au aflat că oamenii orbi din experiment auzeau sunetele într-o lățime de bandă mai îngustă și mai precisă decât cei fără probleme de vedere. Acest lucru arată că simțul orbilor de reglare a frecvențelor auditive este mai rafinat decât al restul lumii.

„Studiul nostru arată că creierele oamenilor orbi sunt mai capabile să reprezinte frecvențe”, a explicat unul din cercetători, Kelly Chang. „Pentru o persoană cu vedere bună, a avea o reprezentare exactă a sunetelor nu este atât de importantă, pentru că au vederea care să îi ajute să recunoască obiecte, pe când oamenii orbi au doar informații auditive”.

https://playtech.ro/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *