ActualitateUnirea

De ce promoveazǎ Maia Sandu teza stalinistă a „moldovenismului” atunci când vorbește despre viitorul Rep. Moldova?

Într-un interviu acordat postului francez BFMTV, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că „moldovenii trebuie să-și decidă viitorul și de aceea luptăm în numele democrației”. O afirmație care, dincolo de contextul geopolitic și de lupta justificată pentru suveranitatea și independența republicii, readuce în discuție o problemă sensibilă și gravă: perpetuarea separării artificiale între români și așa-numiții „moldoveni”.

Utilizarea deliberată a termenului „moldoveni” de către Maia Sandu ca și cum ar desemna un popor diferit de cel român nu face decât să promoveze teza stalinistă care, în perioada ocupației sovietice, a fost impusă cu forța pentru a justifica existența unei „limbi moldovenești” și a unui „popor moldovenesc” diferit de cel român. Această construcție ideologică a fost un instrument de deznaționalizare și de separare a românilor de pe ambele maluri ale Prutului, menit să slăbească legăturile istorice, culturale și identitare dintre Basarabia și România. Desigur, Maia Sandu cunoaște aceste “amănunte” istorice, fapt ce face din aceste declarații nişte jigniri la adresa poporului român de pe ambele maluri ale Prutului. 

Când Maia Sandu, un lider care pretinde a susține valorile democratice europene, vorbește despre „moldoveni” ca entitate distinctă, nu face decât să consolideze mitologia sovietică ce a fost folosită pentru a justifica raptul teritorial din 1940 și ocupația care a urmat. Această terminologie nu poate fi tratată ca o simplă convenție lingvistică, ci are implicații profunde în definirea identității naționale și în raportarea la adevărul istoric. Şi Maia Sandu ştie asta!

Este regretabil că, în timp ce denunță pe bună dreptate metodele de război hibrid ale Federației Ruse și pericolele care amenință Republica Moldova sau cere şi primeşte bani România, Maia Sandu recurge la un limbaj moștenit tocmai din arsenalul propagandistic al celor care au vrut să ne dezbine ca națiune. 

Viitorul Rep. Moldova nu poate fi pe deplin european și democratic cât timp clasa politică de la Chişinău refuză să-și asume cu claritate adevărul identitar: cetățenii Republicii Moldova sunt români, vorbesc limba română și aparțin spațiului cultural și istoric românesc.

Lupta pentru democrație și suveranitate despre care vorbește Maia Sandu nu poate ignora lupta pentru adevăr și pentru restabilirea unei conștiințe naționale nealterate de falsurile ideologice promovate de Moscova vreme de decenii. Iar viitorul nu poate fi decis cu adevărat liber de către românii dintre Prut și Nistru, atâta vreme cât li se ascunde sau li se denaturează propria identitate.

Cu toate acestea, adevărul va triumfa, iar cele douǎ state românești vor fi împreună în aceeaşi Țară, în Uniunea Europeană, fie că vrea sau nu vrea preşedinta Maia Sandu. 


1 comentariu

  1. De-atâta, de aia promovează toate prostiile astea. E o „paliticiană” maldavancă și nu are cum să se comporte altfel. E expresia votanților ei, a societății multilateral înapoiate maldaivănești, e sublimarea preacurvismului societal și mental ce bântuie prin populația trăitoare în „raiul” maldaivănist. Ce frumos rânjea dumneaei când președintele Germaniei vorbea de minoritatea românească în RM! Dar să ia bani cu două mâini de la români și de la România și să cerșească permanent pentru mai mult știe și nu are nicio reținere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *