De ce să bem şampanie de Dragobete?
Fie că este o seară romantică, fie că este petrecerea de Revelion, fie că se lansează un val la apă sau se sărbătoreşte o nuntă sau un botez, şampania este nelipsită. De sute de ani şampania este considerată o băutură fină, selectă ce poate înnobila cele mai importante momente din viaţă. Şampania este un vin spumant produs în regiunea franceză Champagne şi doar acolo, conform normelor europene. Orice alt vin spumant produs în altă parte a lumii, nu se poate numi şampanie.
Pentru că aşa stau lucrurile, italienii sau spaniolii au venit şi ei cu denumirile lor proprii pe care le-au înregistrat ca mărci individuale şi astfel, chiar dacă procesul de fabricaţie este mai ieftin şi puţin diferit, te poţi bucura de gustul inconfundabil, acidulat şi fructat al şampaniei, sub alte denumiri: prosecco sau cava. Tot italienii au inventat şi vinul frizzante, o variantă mai uşoară a vinurilor spumante, dar cu un gust mai puternic de fructe, o băutură ce se serveşte foarte rece, în orice anotimp.
Dar să începem cu începutul. De unde provine şampania şi ce să alegem de ziua îndrăgostiţilor?
O scurtă istorie a şampaniei
Primii care au cultivat viţă de vie în zona Champagne au fost romanii, însă după destrămarea Imperiului Roman, culturile de viţă de vie au revenit în posesia bisericii, iar călugării au continuat să facă vin pentru ritualurile lor bisericeşti şi pentru vânzare. Din cauza climatului rece, însă, nu reuşeau să obţină aceleaşi vinuri bune ca în regiunea Burgundia, aflată mai la sud. În regiunea Champagne, strugurii se coceau mai greu, erau mai acizi şi conţineau mai puţin zahăr, iar iarna vinul se oprea din fermentaţie lăsând în stare latentă celulele de drojdie care se reactivau imediat ce se încălzea vremea. Astfel, primăvara, din cauza fermentaţiei reactivate, sticlele explodau, făcându-i pe călugări să creadă că este „vinul diavolului”. Iar dacă sticlele nu explodau, atunci când au gustat vinul, din cauza bulelor au considerat că este stricat.
Cel mai vechi vin spumant înregistrat este Blanquette de Limoux care se pare că a fost produs de călugării benedictini din Abaţia Saint în 1531.
Cei care au descoperit de fapt şampania au fost englezii, conform documentelor vremii, nu francezii. Un secol mai târziu de la descoperirea primul vin spumant, omul de ştiinţă şi medicul englez Cristopher Merret a adăugat zahăr în vinul finit pentru a crea a doua fermentaţie, apoi a prezentat Societăţii Regale documentele sale ce detaliau metoda champenoise.
Însă pe la 1700, şampania a trecut ca fiind inovaţia călugărului benedictin Dom Perignon, iar descoperirea sa a completat perfect tehnica englezilor care au adus sticla groasă şi dopul de plută rezistent pentru îmbuteliere.
De atunci, şampania a devenit tot mai populară pentru că a fost promovată de trend setter-ii vremii şi astfel nu ne putem imagina nici o festivitate, nici un moment important al vieţii fără această licoare spumoasă, acidulată şi cu gust incredibil de bun.
sursa: life.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!