De ce se copiază la BAC?
Așa cum anterior zeci și sute de absolvenți fără gram de cunoștințe au dat examenele de bacalaureat, le vor da și alții la fel de „pricepuți”. Cel puțin asta înțeleg când văd ce se întâmplă la examene. Dacă tuturor le-a intrat în sânge să copieze în toți cei 12 ani de liceu, într-o bucată de an nimeni nu va uita acest obicei prost, și în loc să pună mâna pe carte, mulți din ei caută metode care mai decare mai deocheate ca să poată copia liniștiți. De vină sunt în primul rând elevii. Aceștia consideră că nu au nevoie de cunoștințe atâta timp cât știu că vor merge să muncească la Moscova ca să-și poată cumpăra mașină. Vinovați sunt și părinții, și profesorii. Primii au tolerat atitudinea neserioasă a copiilor săi față de școală, iar ceilalți i-au trecut an de an în clasa următoare chiar dacă prin capul lor bate vântul.
Sesiunea din acest an ne-a confirmat încă odată că absolvenții moldoveni sunt inventivi, dar nu atunci când trebuie. Au fost cazuri când elevii și-au pus mâna în ghips doar pentru ca să poată ajunge cu telefonul mobil în sala de examinare. Oare când vor înțelege acești tineri că trebuie să se pregătească de bacalaureat și să înceteze să mai caute metode ca să trișeze?
Acum câțiva ani am susținut și eu bacalaureatul. Atunci unii colegi strângeau sute sau chiar mii de lei pentru profesori. Aceștia rezolvau itemii și trimiteau răspunsurile pe telefoanele mobile. Astfel, elevi total nepregătiți au luat BAC-ul, iar recent tot prin metode asemănătoare au finalizat studiile de licență la diferite universități. Se pare că această practică este încă la modă.
Sper totuși că reformele vor da roade la un moment dat și vom ajunge să trăim zilele când rezultatele lucrărilor vor reflecta direct nivelul de pregătire al absolvenților, iar grosimea portmoneului părinților și cumetrii acestora să nu mai aibă nicio influență.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!