Social

De ce se omoară moldovenii?

De fapt, acest „efect” este cauzat de mediatizarea excesivă a crimelor. Până nu demult, informațiile de acest gen erau ascunse sau, cel puțin, nu se vehiculau atât de intens. Acum, datorită tehnologiilor online și a numărului instituțiilor mass-media în continuă creștere, aceeași crimă este reluată iar și iar, până în cele mai mici detalii, lucru care nu face decât să panicheze populația. În fond, ponderea omorurilor rămâne aceeași sau tinde să scadă. Conform datelor secției nr. 1 a Direcţiei combaterea crimelor grave a Inspectoratului Național de Investigații (INI), în primele 6 luni ale anului curent cele mai multe omoruri s-au comis în zona de Centru (27), urmată de municipiul Chișinău (16) și zona de Nord (15). În zona de Sud au avut loc 14 omucideri, iar cele mai „liniștite” regiuni s-au dovedit a fi UTA Găgăuzia și municipiul Bender, unde s-au înregistrat 6 și, respectiv, 2 omoruri.

„Beția este ușa tuturor relelor”

Din 81 de omoruri săvârșite în R. Moldova de la începutul lui 2016 (dintre care doar unul nedescoperit, deocamdată), 49 au fost comise sub influența alcoolului. În general, datele statistice arată că aproximativ 80% din omuciderile comise în țara noastră sunt săvârșite din cauza abuzului de alcool. „Nu în zadar se spune că beția este ușa tuturor relelor. Și dacă organele de drept pot să întreprindă acțiuni speciale de profilaxie a furturilor de apartamente sau de mașini, spre exemplu, atunci profilaxia omorurilor este, practic, imposibilă. Totuși, dacă n-ar fi băuturile spirtoase la vedere și la îndemâna tuturor, numărul omorurilor s-ar reduce considerabil”, crede Igor Zglavuță, șeful-adjunct al Direcției combaterea crimelor grave a INI.

Dacă la începutul anilor ’90 omorurile la comandă erau foarte răspândite, cam câte 3-4 pe lună, astăzi ele se întâmplă mai rar. Există un singur dosar penal în derulare, în raionul Briceni, pentru un omor la comandă săvârșit anul trecut. Specialiștii INI spun că la momentul actual acest tip de omucideri se comite aproape în exclusivitate de către grupările criminale. Partea bună a lucrurilor este că astăzi aceste grupări „au rămas fără oxigen”. Acest lucru ar trebui să-l știe cetățenii, mai ales atunci când presa sau alte voci publice bat alarma spunând că avem multe grupări criminogene. Ele sunt, spune Igor Zglavuță, dar „abia de respiră și sunt monitorizate foarte strict”. Așa încât putem vorbi despre o profilaxie reușită a omorurilor la comandă.

Relațiile ostile, violența în familie și tulburările psihice ale făptașilor

Cazul dublului omor din satul Crețoaia, Anenii Noi, a zguduit societatea. În aprilie 2016, în vinerea dinaintea Paștelui, bunica și-a ucis cei doi nepoți și ar fi încercat să-și pună și ea capăt zilelor. Expertiza a arătat că e unul dintre cazurile în care la baza comiterii omorului au stat dereglările psihice. În bilețelul pe care l-a lăsat bunica, aceasta scria că ar vrea „să plece” și să ia și nepoții cu ea, pentru că fiica ei, mama băiețeilor, nu ar asculta-o. „Copiilor le va fi mai bine pe lumea cealaltă, iar tu vei avea timp să mai naști”, i-a mai scris bunica fiicei sale.
Chiar dacă datele statistice indică o rată a omuciderilor în ușoară descreștere și, deși omorurile înfăptuite, oricare ar fi motivele, sunt descoperite în proporție de aproape 100%, sunt dosare care „continuă să sângereze”. Nu am putut să nu-l întreb pe Igor Zglavuță despre dublul omor de la Durlești.

„Este o crimă neobișnuită și foarte complicată, dar care va fi neapărat descoperită mai devreme sau mai târziu”, spune șeful-adjunct al Direcției combaterea crimelor grave. „Echipa care cercetează acest caz a fost recent reformată, s-au alăturat specialiști noi, anchetatori, procurori. Investigațiile nu s-au oprit nici pentru o singură zi”, a mai spus Zglavuță. Cu toate acestea, rezultatele anchetei întârzie să apară. Informația din teritoriu parvine zi de zi și versiunile se schimbă odată cu apariția noilor detalii. Orice informație sau presupunere, din partea populației sau presei, care ar putea să arunce o lumină nouă asupra acestui caz este în continuare binevenită. Motivul și identitatea ucigașului rămân încă doar presupuse.

„Problema se ascunde în sărăcia mentală”

Din nefericire, chiar dacă s-ar interzice consumul și vânzarea produselor alcoolice, aplicarea pedepsei conform articolului 145 al Codului Penal încă va mai fi necesară. Cel puțin așa consideră psihologii. Iată comentariul lui Gholamali Mohammadifard, doctor, conferențiar universitar la Catedra de psihologie a Universității Libere Internaționale din Moldova (ULIM): „Dacă vorbim despre cauzele și motivele săvârșirii omorurilor, consumul excesiv de alcool și conflictele în familie sunt specifice contextului socio-cultural din Republica Moldova. Alte țări se confruntă cu alte probleme. De ce alcoolul? În primul rând, accesul la produsele alcoolice este foarte ușor. În al doilea rând, de vină este moștenirea factorilor socio-economici și psihologici, primită de la regimul sovietic. Oamenii sunt săraci, au prea multe dezamăgiri și trebuie să facă față prea multor probleme. În acest context, alcoolul e văzut de ei drept o salvare. Mai ales că se poate căpăta fără probleme și nu este considerat periculos.

Totuși, consumul excesiv de alcool este doar un factor declanșator și nu cauza comiterii omorurilor. Adevăratul motiv sunt problemele de nivel psihic ale oamenilor. Moldovenii nu sunt în stare să gestioneze stresul cu care se confruntă, nu știu ce să facă cu furia și supărările lor, iar nivelul crescut al cazurilor de violență în familie demonstrează și el același lucru. Dacă nemulțumirea și frustrarea care s-au adunat nu pot fi gestionate prin comunicare, ele vor fi consumate prin violență. Nu e vorba că soțul sau soția e de vină, că nu corespunde așteptărilor. Problema se ascunde în sărăcie, o sărăcie mentală, o inteligență emoțională foarte scăzută, din cauza cărora, conflictele interioare și exterioare ajung la punctul culminant – violența și omorul celuilalt. Inteligența emoțională se capătă, se educă de către părinți. Or, părinții generațiilor de astăzi sunt produsul societății închise a epocii și educației sovietice. Astfel de sisteme preiau toate responsabilitățile asupra lor și exclud orice implicare individuală”.

Omoruri săvârșite în Republica Moldova în perioada 2010-2015
(conform datelor secției nr. 1 a Direcţiei combaterea crimelor grave a INI)

După Art. 145 Cod Penal (omor) sunt următoarele cifre: în anul 2010 au fost 255 omoruri, în 2011 – 210 cazuri, în 2012 – 220, pentru 2013 au  fost 2013 omucideri, în 2014 – 169 și pentru anul 2015 au fost 177 omoruri.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *