De ce sistemele de rachete Patriot din Ucraina nu pot face față vechilor bombe sovietice ale Rusiei
Bombele Rusiei din epoca sovietică reprezintă o provocare letală pentru Ucraina, deoarece sunt greu de interceptat chiar și folosind cele mai avansate sisteme de apărare amtiaeriană, spun experții militari.
Oleksi Melnik, de la centrul de cercetare Razumkov din Kiev, a spus că distrugerea bombelor aruncate de bombardiere a fost „deosebit de enervantă” pentru Ucraina.
Rachetele de apărare antiaeriană de înaltă tehnologie sunt concepute pentru a lovi ținte mai ușoare și sunt prost echipate pentru a contracara bombele vechi și grele din fier. Construcția densă a bombelor și stocurile ample ale Rusiei reprezintă o problemă semnificativă pentru Ucraina, a spus el. Bombele puternice pot cântări de la 1.100 la 2.200 kilograme.
Melnik a declarat pentru Business Insider că bombele „proaste” în cădere liberă sunt aruncate dintr-o aeronavă în timpul zborurilor orizontale sau cu nasul avionului în sus sau în jos. El a spus că alinierea avionului și „altitudinea definesc apoi traiectoria balistică”.
Precizia unor astfel de bombardamente este proastă, dar Melnik a spus că rușii nu sunt prea îngrijorați de daunele colaterale.
Bombele vechi de 30-50 de ani sunt încă robuste, a spus Melnik. Dimensiunea mare înseamnă că „nu reprezintă o problemă mare de detectat, ci pentru a le intercepta”, a spus el.
Bombele stau rareori în aer mai mult de un minut și, spre deosebire de rachetele de croazieră sau dronele de atac, sunt greu de urmărit, apărând ca puncte mici pe ecranele radarului care dispar în curând. Acest lucru le face o armă pe care cele mai recente sisteme de apărare antiaeriană, cum ar fi mult lăudatele rachete americane Patriot, nu au fost concepute pentru a o combate, spun experții militari.
Aruncarea bombelor de epocă ridică totuși provocări și pentru armata rusă. Distanța de la care puteți lovi inamicul este mică, forțând aeronavele să zboare în zona de pericol a sistemelor de apărare antiaeriană ale inamicului. Drept urmare, rușii au fost nevoiți să se adapteze.
Bombe vechi cu sisteme noi de ghidare dau „lovituri devastatoare”
Rusia își modifică bombele simple, echipându-le cu sisteme de ghidare pentru a crea înlocuitori ieftini și eficienți pentru rachetele dirijate scumpe.
Sistemul este similar cu kiturile JDAM-ER trimise în Ucraina de SUA, care transformă bombele neghidate existente în muniție ghidată de precizie.
Bombele de epocă sunt echipate cu elice de planare și sisteme GPS și sunt trase de la o distanță mai mare. Pot atinge o țintă de la o distanță de 40 de kilomteri, în afara razei de acțiune a majorității sistemelor de apărare antiaeriană de pe linia frontului. Aceste sisteme sunt mai precise, iar sarcinile utile sunt atât de mari încât pot provoca daune substanțiale.
Sistemul a fost folosit pentru a echipa vechile bombe gravitaționale sovietice FAB-500M-62, din care Rusia are din belșug, cu un sistem simplu de ghidare prin satelit și „aripi”, și apoi sunt lansate de avioane Su-34 și Su-35.
”Încercarea de a intercepta aceste bombe nu este eficientă. Nici măcar nu este rațional. Singura cale de ieșire din această situație și singura modalitate de a o opri este să se ataci avioanele care lansează aceste bombe”, a declarat Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ale Ucrainei pentru The New York Times.
De aici și insistența repetată a Ucrainei că are nevoie de avioanele de luptă F-16 construite de SUA în arsenalul său.
Melnik a spus pentru Insider că aceste bombe arată cum ucrainenii „trebuie să facă față unui inamic nemilos, mai ales când vorbim despre daune colaterale”.
Majoritatea daunelor cauzate de aceste bombe au fost asupra infrastructurii civile, iar cele mai multe victime au fost civili, ceea ce „produce efecte psihologice uriașe asupra populației civile”, a spus el.
Cu toate acestea, în aprilie, Kyiv Independent a scrie că bombele actualizate ghidate au fost, de asemenea, folosite împotriva formațiunilor militare ale Ucrainei pentru a „da lovituri devastatoare asupra liniilor ucrainene și a frontului din spate”.
De asemenea, bombele aceste fac și economie pentru planificatorii militari ai președintelui Vladimir Putin. Trusa de ghidare costă mai puțin de două milioane de ruble, aproximativ 24.000 de dolari, potrivit presei ruse. Prin comparație, o singură rachetă de croazieră rusă Kalibr valorează aproape 6,5 milioane de dolari.
”Aceasta este evoluția războiului aerian. Au încercat mai întâi rachete de croazieră, iar noi le-am doborât. Apoi au încercat drone, iar noi le-am doborât. Ei caută în permanență o soluție pentru a ne lovi, iar noi căutăm una să-i intercepteze”, a declarat locotenent-colonelul Denis Smajni din Forțele Aeriene Ucrainene, pentru The New York Times.
Sursa: Ziare.com