De ce suntem săraci?
De ce, la mai bine de 20 de ani de la obținerea independenței, cea mai mare parte a cetățenilor încă trăiesc la limita existenței?! Acest lucru am încercat să-l aflăm de la oamenii simpli pe care i-am întâlnit pe străzile din Chișinău.
Maria, pensionară, Stăuceni
Moldovenii îs săraci, fiindcă cei de la guvernare se gândesc numai la dânşii. Eu trăiesc cu o pensie de câteva sute de lei, iar ei se scaldă în bani. Cum țara asta să nu fie săracă dacă nimeni nu vrea să schimbe lucrurile. Tinerii pleacă peste hotare, iar noi, cei mai bătrâni nu mai avem puteri să ridicăm Moldova din genunchi.
Igor, 31 de ani, Chișinău
Cauza principală este lipsa de educație. Majoritatea se gândesc să plece în străinătate înainte de a finaliza clasa a 9-a. O altă explicație este lipsa de implicare. Mulți nici nu-și caută de lucru, dar se plâng că nu au un loc de muncă și că în țara asta nu sunt perspective. Un alt factor foarte important este plecarea părinților peste hotare și venirea generației de bani gata. Aceștia sunt deprinși să trăiască pe spatele mamei și al tatălui și nu sunt în stare să schimbe lucrurile. Să nu uităm și de sistemul pe care l-a creat acest pseudostat. Acum totul se face artificial, iar salariile mici și munca la negru îi determină pe mulți oameni să-și caute norocul în altă parte.
Doina, 27 de ani, Chișinău
Pentru că şi-au pierdut credinţa şi speranţa în grija lui Dumnezeu, care tot timpul a purtat de grijă celor săraci. Pentru că nu mai învaţă din legea lui Dumnezeu că trebuie să îşi iubească aproapele ca pe sine însuşi şi pe Dumnezeu mai presus decât orice. Pentru că sunt leneşi, nu iubesc cartea, nu învaţă şi nu investesc suficient în dezvoltarea lor personală. Le este frică să primească noi provocări şi se blochează, în loc să fie creativi şi să caute inteligent soluţii. Pentru că preferă să se plângă şi să acuze pe toţi în jur, decât să se uite în oglindă şi să îşi spună că ei sunt viitorul şi de ei depinde calitatea vieţii lor, a familiei lor şi a întregii societăţi.
Gheorghe, 64 de ani, Telenești
N-aș spune că toți moldovenii sunt săraci, însă inegalitatea dintre cei bogați și cei săraci este foarte mare. Mulți oameni din R. Moldova au un salariu mai mic decât salariul mediu. Moldovenii trăiesc în mizerie, aruncă gunoiul peste tot, iar în rezultat apele din fântâni sunt poluate. Educația în școli și universități lasă mult de dorit. Avem profesori prea slab pregătiți, așa încât studenții trebuie să învețe totul din nou, atunci când se angajează undeva. Statului nu-i pasă de cei care au nevoie de ajutor. Bisericilor tot nu le pasă de populație, asta deși popii umblă în mașini de lux. Nu avem o legislație efectivă care ar preveni furturile de milioane – sistemul judiciar este putred și corupt.
Mariana, 52 de ani, Chișinău
La câte Porshe-uri și alte mașini luxoase sunt pe străzile Capitalei nici nu ştiu cât de săraci sunt moldovenii noștri. Totuși cei care o duc greu nu ştiu a cheltui eficient banii. Mulți preferă să îngroape sume enorme într-o nuntă, în loc să investească, spre exemplu, într-o afacere, cât de mică. Atunci când primesc bani de la rudele de peste hotare, îi cheltuiesc pe haine şi mâncare. Unii dau sume enorme pe contracte la drept şi economie, iar după absolvire sug din deget și nu-și găsesc loc de muncă.
Andrei, profesor, 46 de ani, Chișinău
Moldovenii îs săraci, fiindcă aşa vrea conducerea, căci oamenii flămânzi şi proşti sunt uşor de manipulat. Intelectualii trebuie să trăiască de la salariu la salariu și nu sunt motivați sub nicio formă de actuala guvernare. Cu cât țara este mai săracă, cu atât ei au mai multă autoritate și putere. Cu asemenea atitudine nu scăpăm noi degrabă de sărăcie.
Tatiana, 27 de ani, Chișinău
Oameni săraci există în orice colț al lumii. Chiar și cele mai bogate țări au cetățeni care abia își duc zilele. În cazul R. Moldova situația este cu atât mai tragică, cu cât moldovenii pe lângă faptul că nu au, nici nu fac nimic ca să aibă. Mulți așteaptă ca statul să le dea totul de-a gata. Să aștepți ajutor din partea celor care conduc țara este la fel cum ai sta în gară așteptând trenul, deși știi că acesta n-o să mai vină. Puțini sunt cei care își iau viața în mâini și caută o altă cale. Fiecare om este creatorul propriului destin: pui mâna și îți faci scenariul pe care vrei să-l trăiești. Statul are nevoie de cetățeni în campania electorală, după, uită de ei ca de un vis urât.
Veaceslav, 38 de ani, Chișinău
Moldovenii cheltuiesc mult și irațional. Spre exemplu, la mesele de sărbătoare cumpără multe alimente de care nu au nevoie și fac risipă de mâncare. Pe lângă asta, pe noi ne sărăcesc prețurile exagerate la gaze, la energie electrică, problemele cu regiunea transnistreană și embargourile impuse de Rusia. Conaționalii noștri sunt capabili să schimbe lucrurile spre bine, doar că trebuie un pic să se autoeduce și să fie mai responsabili.
Liliana, 32 de ani, Chișinău
Sărăcia moldovenilor este influențată de mai mulți factori, atât de nivel național, cât și individual. Sunt responsabili atât reprezentanții statului, care ar trebui să elaboreze și să aplice politici de combatere a sărăciei, dar și fiecare dintre noi. Întotdeauna există cel puțin o soluție pentru fiecare problemă, deci, este nevoie doar de voință. Doar persoanele în etate și cei care nu au o stare de sănătate, care să le permită să muncească, trebuie să se bazeze pe susținerea celor de la conducere. Eu, spre exemplu, atunci când mi se măresc cheltuielile, caut soluții și opțiuni să-mi măresc veniturile.
Carolina, 25 de ani, Chișinău
Este ușor de dat vina pe cei de la putere, dar cauza sărăciei suntem noi, cetățenii. Deși suntem un popor cu diferite capacități, mulți preferă să lenevească și așteaptă să le cadă totul din pod. Cunosc cazuri concrete, multe persoane nu vor să-și schimbe zona de confort pentru a obține ceva mai bun. Totuși cred că principala cauză a sărăciei din țara noastră este fudulia. Oamenii cumpără lucruri de care nu au nevoie doar pentru a le arăta celor din jur că trăiesc bine. Ce folos că au casă sau mașină, dacă nu au nici cel mai mic grad de cultură generală. Ar trebui să luăm exemplu de la europeni, ei trăiesc simplu, chiar dacă au milioane.