De ce Trump mizează greșit pe ajutorul KGB-istului Vladimir Putin
Trump are dreptate în felul lui. Teoretic, Rusia poate „ajuta” foarte mult. Dar este foarte puțin probabil să o facă. „Nu va ajuta, pentru că Vladimir Putin și regimul său nu cred că ajutorul acordat Americii face parte din interesele naționale rusești”, sustine autorul articolului. Potrivit acestuia, președintele rus este ghidat de experiența istorică a țării sale.
În timpul Primului război mondial, Vladimir Lenin a susținut „defetismul revoluționar”. Conform acestei idei, victoria în război a puterilor capitaliste opuse era inutilă. În consecință, ar fi mai bine ca toate părțile implicate în conflict, inclusiv Rusia, să piardă.
Apoi, conform planului conducătorului bolșevicilor, masele trebuiau să declanseze un război civil, care sa le permita să doboare stăpânirea. Crezul lui Lenin era expresia „cu cât mai rău, cu atât mai bine”, pe care a împrumutat-o de la Nikolai Cernîsevski, revoluționar din secolul al XIX-lea.
Această strategie simplă s-a dovedit a fi eficientă. Lenin a devenit fondatorul Uniunii Sovietice, „care și-a tratat cu cruzime propriii popoare și pe vecini, pe care i-a înrobit 70 de ani”, spune Goldberg.
„Dar, în ciuda puterii sale militare, URSS era o țară slabă. Orice stat care se bazează pe teamă este slab prin definiție. Dacă sovieticii ar fi putut să atace Europa de Vest și America și să le zdrobească, asa cum au facut în Europa de Est, Caucaz și Asia Centrală, ar fi făcut-o deja. La urma urmei, marxism-leninismul impunea acest lucru. Dar nu au putut s-o faca. Prin urmare, ei trebuiau să se adapteze „, susține autorul articolului.
Dar înainte de a exporta revoluția, așa cum a dorit Leon Trotski, Moscova a decis să exporte defetismul. În consecință, timp de o jumătate de secol, Uniunea Sovietică a făcut tot ce era în puterea ei pentru a „submina Occidentul, a semăna discordie și dezacorduri”. Ideea a fost aceea de a „întări contradicțiile” în cadrul societății capitaliste și, astfel, într-un final să-l distrugă, explică publicistul.
În acest scop au fost dezvoltate numeroase metode. Astfel, în anii 1930 și 1940, propagandiștii sovietici au cultivat teorii ale conspirației cu ajutorul jurnaliștilor și intelectualilor americani creduli. În anii ’60, rușii au încercat să-l discrediteze pe Martin Luther King, „pentru că ideea lui de toleranță și non-violență era inconfortabilă pentru ei”. În anii ’80, URSS „răspândește zvonul că America a inventat SIDA pentru a-i ucide pe negri”, spune Goldberg.
„Aceasta este lumea în care a crescut Putin. A fost ofițer al serviciilor de informații externe – KGB – timp de 16 ani. El a spus despre dezintegrarea Uniunii Sovietice ca este una dintre cele mai mari tragedii ale secolului XX. Desigur, el nu este un marxist, în plus, există zvonuri că președintele rus ar fi cea mai bogată persoană din lume. Dar el este un om creat de KGB „, subliniază autorul articolului.
Kremlinul susține „grupuri radicale” atât de stânga cât și de dreapta în Europa și Statele Unite. El folosește WikiLeaks și pe „idioții utili” care subminează cu bucurie guvernele occidentale în numele democrației și al transparenței, afirma Goldberg.
Obiectivul principal al politicii externe ruse nu este acela de a pune pe cineva anume la conducere, ci să semene haos și îndoială, sa intensifice contradicțiile și să slăbească țările și alianțele care, din punctul de vedere al lui Putin, nu lasă Rusia sa devina măreață. De aceea rușii au ajutat la promovarea Brexit – nu pentru că ar fi o binefacere pentru Marea Britanie, ci pentru că afecteaza Uniunea Europeană.
Unii vor să creadă că Putin a văzut în Trump un aliat util și ca presedintele SUA vrea sa profite de „serviciul propus”. Posibil, dar puțin probabil. Totul este mult mai simplu și mai evident. Cu ajutorul republicanului Rusia a încercat pur și simplu să-i „faca probleme” lui Hillary Clinton, creditata cu cele mai mari sanse de castig.
„Trump crede că fiecare țară trebuie să-și urmeze propriile interese înguste. Aceasta este o poziție justificată. Singura problemă este că interesele în definirea Rusiei, sau cel puțin în definiția lui Putin, sunt contrare intereselor noastre „, concluzionează John Goldberg.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!