Politică

De unde cumpără Iranul drone și rachetele, în condițiile în care se află de mult timp sub sancțiuni? Toate acestea sunt consecințe ale politicilor lui Obama

Există multe întrebări cu privire la capacitatea Iranului de a produce rachete și drone letale. Cum reușesc să facă acest lucru, având în vedere că țara se află de mult timp sub sancțiuni?

Un pic de fapte.

SUA au impus sancțiuni Iranului imediat după Revoluția Islamică din 1979. În 1995, sancțiunile au fost extinse pentru a include firmele controlate de guvernul iranian. În 2006, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție prin care a cerut suspendarea programului de îmbogățire a uraniului. Iranienii au început-o, bazându-se pe capacitățile create de ruși în cadrul proiectului centralei nucleare de la Bushehr.

În 2010, ONU a impus sancțiuni împotriva Iranului pe motiv că Teheranul dezvolta arme nucleare sub pretextul unui program nuclear pașnic. Guvernele UE și SUA au impus sancțiuni suplimentare împotriva Iranului, restricționând cooperarea în special în sectoarele petrolului și gazelor naturale.

Însă, după semnarea așa-numitului acord nuclear la 17 ianuarie 2016, SUA și UE au declarat că sancțiunile împotriva Iranului au fost ridicate. De asemenea, au fost deblocate aproximativ 100 de miliarde de dolari în instituții financiare internaționale și străine. Iranul a declarat că este pregătit să exporte 500.000 de barili [de petrol] pe zi, cu o creștere ulterioară a exporturilor la 1 milion de barili.

SUA, Marea Britanie și Franța susțin astăzi că, prin furnizarea de drone către Rusia, Iranul încalcă Rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, care a aprobat acordul nuclear din 2015 dintre Iran și șase națiuni.

În conformitate cu rezoluția, embargoul asupra armelor convenționale impus Iranului era valabil până în octombrie 2020. Trump, care s-a retras unilateral din acord în 2018, a încercat să prelungească embargoul, dar Consiliul de Securitate a respins cererea, permițând Iranului să exporte arme. Nu este nevoie să explicăm cine nu a votat.

Rezoluția, care restricționează exportul și importul de componente de rachete și de tehnologie conexă, ar urma să fie valabilă cel puțin până în octombrie 2023. Acesta include și dronele. Așadar, chiar și într-o variantă atât de neînsemnată, iranienii încalcă flagrant rezoluția. Poate că aceștia mint în mod flagrant pentru a evita să fie supuși unor noi sancțiuni.

De asemenea. Acordul nuclear din 2015 s-a dovedit a fi o înfrângere strategică pentru SUA și o greșeală gravă a lui Barack Obama. Cu resursele pe care le-a primit după semnarea acordului, Iranul a lansat noi programe de rachete, a desfășurat producția de drone și a început o expansiune fără precedent în Orientul Mijlociu. De asemenea, acordul a suspendat alianțele SUA cu Israel și Arabia Saudită și a deschis calea pentru expansiunea Rusiei. Tot ceea ce avem acum în Ucraina și în Orientul Mijlociu este o consecință a politicilor lui Obama.

Sursa: Igor Semyvolos (Director al Centrului de Studiu al Orientului Mijlociu)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *