Decizia privind TVA la zahăr era necesară
Iar experţii afirmă că soluţia propusă de Partidul Democrat din Moldova a prevenit un dezastru în ramură. Producătorii agricoli avertizează că dacă nu se va vota în a doua lectură propunerea lui Andrian Candu, consecinţele ar putea fi catastrofale.
Majorarea cotei TVA la zahăr de la 8% la 20% la începutul anului curent a determinat o excludere aproape totală a zahărului autohton din cauza zahărului provenit din contrabandă şi pătrunderea acestuia în multe dintre segmentele comerţului cu amănuntul pe piaţa internă a ţării, potrivit unei declaraţii a Asociaţiei producătorilor de zahăr.
Doar în primul trimestru al acestui an, în bugetul de stat al RM vor fi încasaţi cu 20 milioane de lei i mai puţin din impozitele provenite din realizarea zahărului, iar volumul pierderilor de buget la finele anului 2013 ar putea depăşi suma de 180 milioane de lei.
„Spre regret, procesul de aprovizionare ilegală a RM cu zahăr a permis o înrădăcinare mai adâncă a corupţiei, acesta luându-şi un avânt mai puternic,” menţionează Alexandr Koss, Preşedintele Uniunii producătorilor de zahăr, „Pe lângă acestea, situaţia pe piaţa ţării vecine, Ucraina este extrem de dificilă, aici surplusul comercial de zahăr constituind aproape 1 milion de tone. Din această cauză noi nu mai avem nici o speranţă că o creştere imediată a volumului de vânzări înregistrat de companiile de zahăr autohtone se va produce şi că va avea loc o îmbunătăţire ulterioară radicală a situaţiei din această industrie. Cu toate acestea, modificarea sistemului de percepere TVA, chiar dacă are loc cu întârziere, constituie un pas util într-o direcţie corectă. Contăm pe faptul că deputaţii vor fi consecvenţi şi, după adoptarea proiectului de lege în primă lectură, îl vor adopta în mod operativ şi după a doua lectură finală.”
La rândul lor, preşedintele Asociaţiei producătorilor de sfeclă de zahăr din Moldova, Nicolai Morari şi preşedintele Uniunii republicane a asociaţiilor agricultorilor „UniAgroProtect”, Alexandr Slusari sunt de părere că modificările la sistemul de percepere a taxei TVA la zahăr şi la produsele agricole vor oferi posibilitatea de a dezvolta o industrie eficientă din punct de vedere a resurselor, bazată pe utilizarea de tehnologii avansate şi perfect transparentă (din punct de vedere fiscal), similară producerii de sfeclă de zahăr. Această decizie a Parlamentului RM este absolut necesară în special în perioada începerii lucrărilor de primăvară de cultivare a pământului şi va contribui la creşterea sectorului agroindustrial al ţării, care necesită întreg suportul Guvernului după seceta din ultimii ani.
Parlamentul a votat la 21 martie, în prima lectură, un proiect, cu titlu de iniţiativă legislativă a deputatului Partidului Democrat din Moldova Adrian Candu, potrivit căruia 12 la sută din cota TVA de 20% să rămână la dispoziţia producătorilor agricoli, pe conturi speciale, iar aceşti bani să fie utilizaţi doar în procesul producţiei agricole. Proiectul mai prevede ca 12% TVA la producţia de zahăr din cota standard, ce a intrat în vigoare la începutul anului, că rămână la discreţia producătorilor de zahăr pentru a fi investite în producţia agricolă.
"La ora actuală, în Republica Moldova sunt peste 70 la sută din piaţă zahăr de contrabandă, deoarece preţul zahărului în Ucraina este mai ieftin, este subvenţionat şi funcţionează acest mecanism de TVA redus. În situaţia în care continuă chiar aşa, ce continuă astăzi, am putea să ne trezim până la sfârşitul anului că nu vom mai avea producători de zahăr în Republica Moldova", a declarat Adrian Candu.
via 24h
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!