Economie

(DECLARAȚIE) Concesionarea Aeroportului Chişinău va crea noi locuri de muncă şi va aduce venituri suplimentare la buget

În plus, concesionarea va duce la crearea a noi locuri de muncă dar va aduce şi venituri suplimentare la buget, a declarat miercuri în cadrul audierilor la comisia parlamentară pentru economie, buget şi finanţe, viceministrul economiei Tudor Copaci.

El a declarat că decizia de concesionare a fost luată încă în luna iunie 2012 şi a fost motivată de faptul că aeroportul are nevoie stringentă de investiţii majore de aproximativ 50 de milioane de euro în 2-3 ani, pe care atât compania, cât şi statul nu le au. Capacitatea maximală a terminalului este de 1,3-1,4 milioane de pasageri, iar în 2012 a fost atinsă cifra de 1,2 milioane. În pista de aterizare-decolare nu s-a investit deja de 10-12 ani. Au nevoie de investiţii şi alte elemente de infrastructură, precum sistemul de drenaj, parcarea supraetajată, sistemul de iluminare şi altele.

”Acum 2-3 ani a apărut necesitatea de a moderniza această infrastructură. Astfel, guvernul încă în iunie 2012 a luat decizia politică de concesiona Aeroportul Chişinău. Obiectivul este dezvoltarea infrastructurii şi serviciilor aeroportuare. Pe parcursul unui an, luând ca bază rapoartele unor companii internaţionale, a fost creat un grup de lucru privind elaborarea studiului de fezabilitate. În 2013 guvernul a aprobat hotărârea 321 în care a stipulat condiţiile de concesionare şi modul de licitaţie. Toate hotărârile au fost făcute publice”, potrivit lui Copaci.

Concursul a fost absolut transparent. Au fost invitate şapte companii, deşi erau necesare doar cinci. Printre acestea au fost aeroporturi cu renume din Paris, Londra şi SUA. Doar două companii au participat – Aeroportul Vnukovo din Moscova şi Aeroportul Habarovsk. Prima companie nu a întrunit toate criteriile, astfel că a fost selectat consorţiul din care face parte Aeroportul Habarovsk.

Este vorba de un consorţiu format din două companii, care în 2012 au înregistrat vânzări de aproximativ 600 de milioane de euro şi profit de peste 50 de milioane, a menţionat Copaci.

El a mai declarat că acest concesionar s-a angajat să facă investiţii de peste 240 de milioane de euro în decurs de 49 de ani. Primele 45 de milioane urmează să le efectueze în decurs de doi ani de la semnarea contractului, iar lucrările de construcţie urmează să înceapă în decurs de 12 luni. Celelalte investiţii sunt condiţionate de mărirea fluxului de pasageri. Când va fi atinsă cifra de 2,6 milioane de pasageri anual, compania va investi încă 115 milioane de euro, urmând să contruiască un nou terminal, să contruiască o nouă parcare, să largească banda de securitate, etc. La 3,2 milioane de pasageri anual, vor fi efectuate investiţii de încă 83 de milioane de euro.

Pe lângă aceste investiţii extrem de necesare, compania va plăti taxe şi impozite în bugetul de stat. Concesionarul va fi o companie rezidentă în Republica Moldova. Aceasta va depune şi o garanţie de executare a lucrărilor de 5 milioane de euro. În plus, toate bunurile aeroportului rămân în proprietatea statului, inclusiv cele care vor fi construite în perioada de concesiune.

În afară de aceasta, vor fi deschise noi locuri de muncă. Noul concesionar va prelua obligatoriu toţi angajaţii de la aeroport. Pe toată perioada concesiunii, nu mai puţin de 80% din angajaţi trebuie să fie rezidenţi ai RM.

Pe de altă parte, Guvernul va stabili în continuare taxele aeroportuare ceea ce înseamnă că firma concesionară nu le va putea majora

De asemenea, viceministrul transporturilor Vladimir Cebotari a declarat că situaţia tehnică a Aeroportului este la limită. Tremenul de exploatare a pistei de aterizare-decolare este extins doar până în 2015, aceasta însemnând că până atunci urmează să se facă intervenţii majore inclusiv la structura pistei. De asemenea, sunt necesare intervenţii serioase la sistemul de iluminare, sistemul de drenaj, parcări.

Veniturile anuale ale aeroportului sunt de 8-12 milioane de lei anual, dar doar căile de iluminare pistele şi parcările necesită 40 de milioane de euro în cel mai scurt, a declarat Cebotari.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *