Economie

DECLARAȚIE: Deprecierea leului este un fenomen temporar

Guvernatorul a mai spus că şi oferta de valută în numerar pe piaţă s-a redus comparativ cu perioada anterioară, când acoperea sută la sută cererea agenţilor economici importatori. În ianuarie, acoperirea a fost doar de 86%. Un alt motiv al deprecierii leului ţine de evoluţiile pe piaţa financiară internaţională, scrie IPN.

„Moldova, fiind o ţară cu o economică mică şi deschisă, este influenţabilă, având în vedere, în special, ponderea exporturilor şi a remitenţelor în PIB. De la începutul anului, rubla rusească s-a depreciat cu 6,1%, hrivna ucraineană cu 7,7%, lira turcească cu 4,7%. Nu putea leul să nu fie influenţat”, a spus Dorin Drăguţanu la o conferinţă de presă.

Guvernatorul a dat asigurări că BNM ţine sub control evoluţiile pe piaţa valutară, şi, deşi rezervele valutare ale BNM au atins un nivel-record de 2,8 mlrd dolari, nu vede sensul ca banca că intervină pe piaţă, întrucât deprecierea monedei naţionale este un fenomen temporar.

„Nu are rost să irosim rezervele valutare, căci vine primăvara şi nu va mai fi nevoie de sume mari în valută pentru procurarea resurselor energetice. Cererea şi oferta pe piaţa valutară se va echilibra şi leul îşi va reveni. Desigur, dacă nu se întâmplă ceva extraordinar, dar asemenea lucruri nu pot fi prevăzute”, a mai spus Dorin Drăguţanu.

Pentru 7 februarie, BNM a afişat un curs de 18,23 lei pentru un euro şi 13,48 lei pentru un dolar american. 

SURSA: IPN.MD

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *