Actualitate

Defense News: Ocuparea Crimeei permite Rusiei să-și întărească prezența în Marea Mediterană

În urma cu 18 luni acest lucru îi era aproape imposibil. Acordul cu Kievul privind utilizarea porturilor din Crimeea și Sevastopol restrângea în mod semnificativ dimensiunea flotei Mării Negre și interzicea înnoirea acesteia. Astfel, navele rusești erau „condamnate să rugineasca”.

„Până în 2010, Flota Mării Negre a Rusiei nu a fost înnoită timp de 25 de ani și s-a transformat într-o grămadă de fiare vechi sau piese de muzeu”, – spune expertul Centrului moscovit pentru Analiza Strategiilor și Tehnologiilor, Mihail Barabanov. Potrivit acestuia, Ucraina a încercat persistent să elimine flota rusă din Sevastopol sau sa minimizeze prezența ei.

„Cu toate acestea, având în vedere revolta politică de la Kiev și amenințarea unui guvern pro-occidental, Moscova nu a ratat ocazia de a ocupa Crimeea în luna martie a anului trecut, pentru a-și asigura continuarea prezenței în peninsulă” – amintește Defense News.

„Ei se temeau nu numai pentru pierderea controlului asupra bazei, dar, de asemenea, le era frică de posibilitatea desfășurării navelor NATO”, mai spune publicația.

Acum, când Rusia a pus stăpânire pe Crimeea, Ministerul Apărării de la Moscova s-a concentrat pe întinerirea Flotei Marii Negre. Astfel, deja au fost anunțate planurile de completare a flotei cu patru submarine diesel-electrice, 6 fregate, 6 nave de patrulare și 9 corvete. În total, pana în 2020, flota din Crimeea ar trebui sa primească 30 de nave de război, care nu numai că vor patrula în Marea Neagră, dar, de asemenea, se vor adăuga escadrilei Mării Mediterane.

Pe lângă sporirea prezenței în Marea Neagra, Rusia speră să poată să influențeze mai mult evenimentele din Africa de Nord și Orientul Mijlociu, spune expertul Centrului american pentru Analiza Navala și Militara CNA, Dmitri Gorenburg.

„Războiul din Siria, conflictul israeliano-palestinian, lupta împotriva mișcărilor islamice din regiune – este sfera de interese strategice a Rusiei- spune el – iar Marina este o modalitate de a influența situația din regiune”.

În opinia lui Gorenburg, în ambițiile Rusiei în Marea Mediterană un rol important îl joacp elementul prestigiului. „De asemenea, acest lucru oferă un semnal altor țări din regiune că, Rusia este din nou o forță considerabilă, în plus prezența fizică contribuie la potențiale contracte pentru achiziționarea de arme rusești de către țări precum Egipt sau Algeria”, – spune expertul.

Sursa: paginaderusia.ro 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *