Actualitate

Demnitarii mai au 10 zile pentru a ne arăta banii şi averea!

Contradicţiile din lege sunt evidente. În primul rând, pentru neprezentarea declaraţiilor pe venit, Codul Penal prevede sancţiuni penale, pe când Legea nr. 1264-XV privind declararea şi controlul veniturilor şi proprietăţii demnitarilor de stat, judecătorilor, procurorilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţii de conducere stabileşte pentru aceeaşi fraudă pedepse disciplinare şi contravenţionale. În al doilea rând, răspunderea contravenţională nu poate fi aplicată, deoarece Codul Contravenţional nu conţine niciun articol cu privire la astfel de încălcări. În al treilea rând, dacă rămânem cu sancţiunile disciplinare, nici acestea nu pot fi folosite faţă de demnitarii sau judecătorii care se bucură de imunitate. „E o prostie mare!”, apreciază Veaceslav Poghircă, ex-secretar al Comisiei centrale de control a declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate.

De fapt, pentru eschivarea de la declararea veniturilor, legislaţia prevede, dar numai pe hârtie, amendă în valoare de la 200 până la 1000 de unităţi convenţionale. „În realitate, nu putem să aplicăm vreo pedeapsă”, ne asigură Poghircă. „Când ajungem în instanţă cu asemenea dosare, ele sunt clasate. Practica judiciară a stabilit că lacunele din legislaţie îşi joacă rolul. De aceea nici n-are rost să pierdem timpul cu ele”, susţine Sergiu Doina de la CCCEC, responsabil de colectarea declaraţiilor pentru anul 2010. „A existat grupul de lucru pentru modificarea legislaţiei, dar s-a terminat cu alegeri…”, conchide Anatol Ghilaş, preşedintele Comisiei centrale de control. Într-adevăr, în 2009, a fost formată o comisie pe lângă Ministerul Justiţiei, care a propus modificarea unor acte normative pentru armonizarea legislaţiei. Potrivit lui Sergiu Doina, grupul de lucru a pregătit un proiect de modificare a legii, care se află la Guvern şi este practic definitivat. Şi ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, confirmă că modificarea legislaţiei în domeniu e strict necesară. Mai ales, spune ministrul, că imperfecţiunile legii nu se referă doar la sancţiunile pentru neprezentarea declaraţiilor, ci – în mod prioritar – la mecanismele prevăzute în lege, ce nu reflectă un tablou amplu despre veniturile şi proprietăţile declaranţilor.

Datele Comisiei centrale de control a declaraţiilor cu privire la venituri şi proprietate arată că, în 2009, aici au depus declaraţii 1.598 de persoane. Nu le-au prezentat deputaţii Ludmila Belcenkova (foto), Valentin Cheptene, Mihai Cârlig şi Iurie Stoicov (foto), preşedinţii raioanelor Cantemir, Făleşti, Glodeni, Rezina, Râşcani, dar şi 18 primari. Pentru 2010, cei mai harnici cinci şi-au făcut datoria, însă termenul pentru aceasta expiră la 30 ianuarie. Ulterior, declaraţiile vor fi verificate timp de 45 de zile, după care vor fi făcute publice.
 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *