Democrația începe la tine acasă
Vine de la cuvintele grecești „demos” (popor) și „kratos” (putere). Democrația a apărut în Grecia antică și a făcut posibil ca întreg poporul să conducă statul. Au trecut milenii de atunci, democrația s-a dezvoltat, s-a schimbat la față, însă în esență ar fi trebuit să rămână aceeași putere a poporului. Ce se întâmplă cu democrația atunci când poporul este unul zombat, îngâmfat, mincinos și fățarnic? Ea se transformă în prostie și plutocrație.
De câteva decenii bune, moldovenii încearcă să înțeleagă democrația, flirtează cu ea, o întorc pe o parte și pe alta și tot în mocirla sărăciei rămân. Imediat ce le este greu, încep să-i învinuiască pe toți la stânga și la dreapta. Îi învinuiesc pe democrați, pe comuniști, pe liberali și pe socialiști. În învinuiesc de toate relele pe ruși, pe români, pe americani și europeni, pe oricine.
Moldoveanul contemporan are o problemă – în loc să caute soluții, caută vinovați. Moldoveanul contemporan ar putea să treacă strada în fugă la roșu, iar apoi să dea vina pe șoferul care l-a tamponat. Moldoveanul contemporan dă mită judecătorului ca să-și scoată fiul de la pârnaie, și după aia se vaită că nu mai poate trăi de atâta corupție. Moldoveanul contemporan duce un mod de viață vicios, iar atunci când se îmbolnăvește grav dă vina pe sistemul medical. Moldoveanul contemporan își lasă copiii să stea toată ziua pe internet sau în fața televizorului, iar în momentul când vede că copiii lui n-au nicio șansă de a se adapta în societate dă vina pe sistemul educațional. Moldoveanul contemporan acceptă toate porcăriile din jurul lui, atâta timp cât acestea nu-i vizează viața personală. Imediat ce nimerește și el la ananghie, începe să caute vinovații, și nu se gândește că cea mai mare parte a vinei îi aparține lui.
Acum nu ne rămâne decât să ne întrebăm: Cine se face vinovat de situația groaznică a țării? Noi sau guvernanții? Bineînțeles că guvernanții, vor zice moldovenii, însă nu o vor spune tare, în Piața Marii Adunări Naționale. O vor spune în șoaptă, la o bere, sau acasă în fața televizorului. Pentru că nu mai au curaj să-și ceară drepturile, s-ar putea să fie și mai rău. Moldoveanul acceptă orice nedreptate, pentru că s-ar putea să fie și mai rău, dacă va încerca să se exprime.
Eu zic că a venit momentul să privim un pic și sub nasul nostru și să ne dăm seama că și noi purtăm o mare parte din vină. Ar trebui să ne dăm seama că democrația începe la noi acasă. Iar atunci când vii acasă beat și începi să-ți bați copilul nu mai ai niciun drept să ceri corectitudine din partea statului și să zici că democrația nu e bună de nimic. Așa că scoateți-vă prostia și îngâmfarea din cap și începeți să construiți democrația personal, pentru că astfel înțeleg eu puterea poporului.