Actualitate

Demonstrat științific: „Putin este un președinte de teflon”

Sondajele sale au ajuns mai nou „un ghimpe în coasta” pentru autoritățile ruse, scrie Neue Zürcher Zeitung.

„Cum se explică popularitatea stabilă a lui Putin (în Rusia)?” a întrebat corespondentul.

„În Rusia a fost instaurat un regim care devine din ce în ce mai autoritar și care controlează în totalitate spațiul informațional”. Televiziunea joacă un rol important aici „, a răspuns Gudkov. „Televiziunea creează o realitate artificială, cu un mare efect sugestiv, desfășoară campanii de propagandă”, a raspuns Gudkov.

„Dar pe ce anume se bazează popularitatea lui Putin?”

„.. Sunt doua lucruri. În primul rând, sentimentul lipsei de alternativa. Toate arena politică a fost pustiita, Putin nu are concurenți (…) În al doilea rând, impactul propagandei, care i-a convins pe toti ca Putin a redat Rusiei statutul de mare putere“ – a explicat sociologul.

„Mandria de a fi cetățeni ai unei mari puteri compenseza pentru multi lipsa de protecție socială, sărăcia și vulnerabilitatea în fata puterii arbitrare (…) Odată ajuns la putere, Putin a folosit complex de inferioritate apărut după prăbușirea Uniunii Sovietice“ – susține analistul.

Potrivit lui Gudkov, acum în Rusia există un val de resovietizare, controlata de sus „pentru că regimul Putin nu are alte fundații ideologice”. Reprezentările sovietice sunt reanimate, de exemplu, că ”Rusia este înconjurată de dușmani”.

„De ce toate scandalurile de corupție de la Moscova nu au consecințe negative asupra autorității lui Putin?” a întrebat jurnalistul.

„Putin este un președinte de teflon. El folosește mecanismul psihologic în care el se poiționeaza mai presus de orice critică. Este ceva tipic pentru regimurile autoritare, când furia oamenilor este îndreptată la nivelele inferioare: .. În loc de sultan – revolta se rasfrange asupra marelui vizir, în loc de voda – asupra boierilor, în cazul de fata – în ocul lui Putin, asurpa guvernului și anturajului lui Putin, dar nu și asupra lui personal „, susține sociologul.

Șeful Centrului Levada a subliniat că, de la an la an, centrul său analitic a observat o scădere a prezenței la alegeri și cresterea neîncrederii în procesul electoral. „Majoritatea oamenilor consideră că alegerile sunt ceva necinstit și înscenat. Aceasta dezamăgire conduce la faptul că numai votanții conformiști ajung sa voteze”, a spus analistul.

„Un val de proteste din acest an a creat impresia că la generația tânără crește un nou potențial de protest”?

„Este o iluzie sa credem generația tânără este radical schimbata. Cei care protesteaza si recunosc pericolul și lipsa de perspective a autoritarismului reprezinta un mic grup de populație.

„Deci, în viitorul apropiat puține se vor schimba în politică?”

„Da. Chiar dacă presupunem că Putin va pleca, putine se vor schimba. Deoarece funcționarea sistemului este mai important decât o persoană (…) Este o greșeală să credem că Putin însuși ia toate deciziile …“

La întrebarea dacă să ne așteptam la noi accente aventuriste in politică externă a Rusiei, sociologul a spus: „În anturajul președintelui exista grupuri, din aparatul de securitate, (…) interesate de noi provocări la adresa lumii în politică externă. Cu toate acestea, situația economică limiteaza aceste tendinte. Sancțiunile par sa-si faca efectul.. “.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *