Deputat: Guvernarea închide școli pentru a ”economisi”, în timp ce irosește peste 440 mil lei inclusiv pentru deplasări și medalii
”Afirmați că nu sunt bani pentru pedagogi, pentru copii, pentru școli. Este minciună. Drept dovadă este însăși raportul Curții de Conturi. La compartimentul învățământ a fost înregistrată alocația nevalorificată în sumă de 88,7 mil lei. În componenta mijloace speciale, cea mai nesemnificativă sumă, anume la învățământ, se estimează la suma de 80 mil lei. Deci, aproape 160 mil lei care au fost în compartimentul învățământului au rămas în aer, nevalorificate”, a declarat Șupac în cadrul dezbaterilor asupra raportului executării bugetului pentru anul 2012, menționând că în același timp, ”în 2012, cuantumul burselor studențești nu s-a majorat cu nici un leu, mai mult, conform analizei Guvernului prezentate, plata burselor în 2012 era cu 1,7% era mai mică decât în 2011”.
Deputatul a mai specificat, cu trimitere la datele auditului Curții de Conturi și despre cele ”peste 227 mil lei care nu au fost valorificați din cauza că 30 de mii de copii au abandonat școala”; despre suma de 10 mil lei alocată în 2012 pentru programul de tineri specialiști, dar nevalorificată.
”Spuneți că nu sunt bani, dar cum au fost repartizați banii din fondul de rezervă al Guvernului? Pentru decernarea premiilor, pentru distincții de stat, pentru procurarea monedelor comemorative au fost cheltuite 19 mil de lei. Pentru deplasări, un alt compartiment, nu mai puțin important, au fost cheltuite 14 mil lei, iar pentru un alt compartiment foarte straniu care se numește ”compensare” au fost alocate 12 mil lei.
”Ar fi mai logic ca în loc de medalii și deplasări, să repartizați acești bani spre sectorul educației și pentru susținerea tinerilor după cum ați promis în 2009. Spuneți că nu sunt bani, dar v-am demonstrat cum cel puțin 440 mil lei au rămas nevalorificate ori cheltuite pentru deplasări și medalii. Bani sunt, știți acest fapt, pur și simplu educația și politicile de tineret nu sunt o prioritate pentru dvs”, a mai menționat Șupac.
Potrivit deputatului, în aceste condiții, ”unica posibilitate care le mai rămâne oamenilor pentru a-și apăra școlile, dreptul la susținerea statului, este de a ieși la proteste, așa cum au făcut părinții, pedagogii, locuitorii din Troița Nouă”. ”Pentru păstrarea școlii din Troița Nouă este nevoie de o sumă foarte mică, 300 mii de lei. Nu mai insistați că nu sunt bani”, a rezumat Șupac.
În pofida acestor încălcări din partea Guvernului la executarea bugetului de stat la compartimentul menționat, majoritatea parlamentară de coaliție a aprobat joi, 10 octombrie, Raportul privind executarea bugetului de stat pentru anul 2012.
Sursa: omg.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!