Deputat PAS despre decizia de a oferi Mitropoliei Basarabiei clădirea fostului Seminar Teologic: „Nu este o retrocedare, dar un gest de bunăvoință”
Oferirea clădirii fostului Seminar Teologic Mitropoliei Basarabiei „nu este o retrocedare, dar un gest de bunăvoinţă faţă de Biserica Ortodoxă Română şi Mitropolia Basarabiei din partea statului Republica Moldova”. De asemenea, statul român este dispus să investească în protecţia şi îngrijirea acestui monument istoric de însemnătate naţională, afirmă vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Virgil Pâslariuc, transmite Ziarul Național.
Reacția deputatului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) vine după ce Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova a inițiat astăzi o petiție online care solicită semnături împotriva cedării Blocului nr. 2 al Bibliotecii Nationale, clădire situată la intersecția străzilor 31 august 1989 și Mitropolitul Gavriil Bănulescu-Bodoni, în care este păstrată colecția de carte veche și rară – peste 33 500 de volume; colecția de arte și hărți – peste 216 000 unități de păstrare; Audiovideoteca – 110 000 de unități de păstrare.
„Această decizie, dacă va fi realizată în practică, va distruge Biblioteca Națională a Republicii Moldova. Aceasta nu are cum să reziste acestei lovituri. Blocul principal proiectat pentru 1 000 000 de volume geme sub greutatea celor peste 2 500 000 de volume și trebuie urgent de adus în corespundere cu parametrii planificați”, se arată în petiție.
„Nu este o retrocedare, dar un gest de bunăvoinţă faţă de Biserica Ortodoxă Română şi Mitropolia Basarabiei din partea statului Republica Moldova. Pentru a putea activa în condiţii demne, Mitropolia Basarabiei avea nevoie de un spaţiu, iar fosta clădire a Seminarului teologic, parte a complexului vechi mitropolitan, prezenta o soluţie bună în această privinţă. Disponibilitatea Mitropoliei şi a statului român de a investi în protecţia şi îngrijirea unui monument istoric de însemnătate naţională a constituit una din raţiunile acestei alegeri. Nu se pun în discuţie şi alte clădiri”, a afirmat istoricul Pâslariuc.
Problema păstrării fondului de carte rară este una de bază, iar această clădire necesită renovări serioase, adaugă deputatul.
„Chiar dacă la momentul actual s-au găsit soluţii temporare de păstrare a fondului, ele nu pot constitui soluţii de durată, din cauza degradării monumentlului, inclusiv în urma unor construcţii neautorizate din preajmă. La nivel guvernamental există soluţii pentru a mobiliza fonduri, inclusiv cu sprijin românesc, pentru a finaliza construcţia unei biblioteci moderne, care ar avea condiţii adecvate pentru păstrarea fondului de carte rară şi a altor unităţi bibliofrafice şi aceasta va fi una din priorităţile imediate. Cât priveşte cei care sunt îngrijoraţi de soarta clădirii, avem asigurări că statul român va investi în păstrarea monumentului istoric, care nu va putea fi înstrăinat, cu obligaţia de a păstra intact aspectul său iniţial şi cine a fost la faţa locului poate vedea că numai acest aspect nu-l prezintă acum”, spune Virgiliul Pâslariuc.
Deputatul a amintit că, în ultimii ani, statul român a investit în mai multe obiective culturale din R. Moldova, cum ar fi Sala cu Orgă, Muzeul de Arte, zeci de școli și sute de grădinițe.
„Conform legii protejării patrimoniului, orice modificare adusă unui monument trebuie să fie făcut cu acordul Ministerului Culturii. De altfel, orice proiect de lege are nişte etape de avizare şi validare, care vor fi respectate, iar ele prevăd inclusiv dezbateri şi consultări publice. Şi sper că în cadrul acestora se vor găsi soluţii optime atât pentru Bibliotecă, cât şi pentru protecţia monumentului”, și-a încheiat mesajul vicepreședintele Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, Virgil Pâslariuc.
Care este diferentza intre Cedare
si Bunavointza in limba de stat.
N-o fă pe deșteptul, TUN. A fost clădirea seminarului teologic.
Uăi prostalanilor v-au luat rușii și ce e mai scump unui popor – biserica neamului – și v-au prostit să stați în biserica ocupantului și tare vă mai place. O adunătură de râme pobesto-moscălești sunteți și tare vă mai place. Ce legătură are neamul moldovenilor cu rușii, băi sovietizaților de rit bolșevik??? Ce legătură are „biserica” fsbist/kgbist pravoslavnică cu ideea de creștinism și de religie în general??? Faptul că te duci și izghești 3 mătănii, după ce te-ai certat cu toată lumea sau după ce ai omorât, furat și violat prin Ucraina, te face să scapi de păcate și de „caracterul” împuțit de râmă bolșeviko-moscălească???
O clădire dată înapoi, din tot ceea ce s-a furat în regimul moscăleasco-bolșevik, nu e nici măcar acea floare cu care nu se face primăvară!!! Mai aveți de luptat cu prostia, ticăloșia și răutatea din voi o veșnicie. Nu cred că, cu aceste mentalități și cu asemenea idei și comportamente, meritați să fiți parte a lumii civilizate și libere. Stați naibii în „diștăptăciunea” voastrî maldavinistî, vopsiți tancurile alea cu țeava spre România și purtați-vă la vedere căciulili cu stea roșîi în frunti!!!
M-ati innebunit cu folosirea ,,dar”-ului in loc de ,,ci”!V-AM MAI SPUS-O ,DAR PERSISTATI!