Actualitate

Deputat rus cere explicații: De ce Republica Moldova nu le-a permis la 10 ruși să ajungă pe teritoriul Transnistriei

„Duminică s-au desfășurat „alegeri prezidențiale” pentru regiunea transnistreană a Republicii Moldova (nerecunoscută), unde locuiesc peste 200 de mii de cetățeni ai Federației Ruse. Acest lucru este important, în ciuda lipsei de recunoaștere oficială a faptului că au loc procese democratice”, a spus Zatulin în ședința plenară a Dumei de Stat, scrie ria.ru.

Deputatul afirmă că, în ajunul „scrutinului” Republicii Moldova ar fi depus eforturi „pentru blocarea suplimentară a Transnistriei”, iar 10 cetățeni ai Federației Ruse, inclusiv personalități publice și politice la sosirea pe aeroportul din Chișinău, nu au fost admiși să intre în țara noastră. Printre aceștia se numără istoricul și politologul Natalia Narocinitskaia și Alexander Brod, a menționat parlamentarul.

„Vă îndemn să cereți Comisiei CSI, în conformitate cu articolul 47 din regulament, să pregătească o notă informatovă Dumei de Stat cu privire la punerea în aplicare a rezoluției adoptate la 16 iunie și a declarației Dumei de Stat privind măsurile întreprinse pentru ca să sprijine cetățenii Federației Ruse și compatrioții ruși din Transnistria, ca efect la acțiunile Moldovei întreprinse în semn de recunoștință pentru concesiunile la datoriile la gaze”, a menționat Zatulin.

Președintele Dumei de Stat, Veaceslav Volodin, a răspuns că, în conformitate cu reglementările prevăzute, este necesar să se pregătească un proiect de instrucțiuni de protocol și să se convină cu comisia relevantă.

În cadrul ședinței plenare din 16 iunie, Duma de Stat a adoptat o declarație de condamnare a acțiunilor Moldovei și Ucrainei, care „au dus la perturbarea reglementării conflictului din Transnistria și agravarea situației cetățenilor ruși care locuiesc acolo”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *