Deputaţii Alianţei luptă cu sărăcia: au majorat salariile guvernanţilor şi şi-au tras câte o primă de Paşti…
Totodată, înainte de sfintele sărbători de Paşti, deputaţii şi-au făcut şi lor parte – şi-au acordat prime în valoare de circa 1500 lei de persoană. Asta în timp ce salariul mediu pe economie este de 3193,9 lei, iar veniturile lunare ale populaţiei constituie, în medie, 1444,7 lei pentru o persoană…
Primele persoane din stat vor avea salarii de până la 15 mii de lei
Potrivit modificărilor aprobate de Guvern în şedinţa din 11 aprilie curent, începând cu 1 iunie, salariul şefului statului se va majora cu 6 mii de lei şi va constitui 15 mii de lei. Cu 5 mii de lei va creşte salariul preşedintelui Parlamentului, care va primi lunar 13 mii de lei, sumă identică cu salariul nou al prim-ministrului.
Prim-vicepreşedintele Parlamentului va avea un salariu de 12.000 de lei, vicepreşedinţii Legislativului – 11.600 de lei, iar preşedinţii comisiilor parlamentare – 11.200 de lei. Deputaţi şi miniştrii vor avea un salariu de bază de 10.500 de lei. Tot atât va primi şi primarul municipiului Chişinău.
La sfârşitul lunii martie, Parlamentul a adoptat proiectul de lege privind sistemul de salarizare a funcţionarilor publici. Noua lege stabileşte 23 de grade de salarizare, determinate de ierarhia funcţiilor ocupate într-o instituţie de stat. Totodată, pentru fiecare grad de salarizare se stabilesc nouă trepte de salarizare pentru funcţionarii publici de execuţie şi cinci trepte de salarizare pentru funcţionarii publici de conducere de nivel superior.
Salariile vor fi compuse dintr-o parte fixă, garantă şi o parte variabilă formată din sporuri (în funcţie de vechime de muncă, grad de calificare, grad ştiinţific, grad de intensitate) şi premii. Sporurile pentru grade de calificare stabilite variază între 200 şi 800 de lei.
Conform legii respective, un specialist poate primi un salariu de 2200-3360 de lei, iar un şef de Direcţie generală între 5400 şi 8000 lei. Cel mai mare grad de salarizare îi revine secretarului general al Parlamentului şi secretarului general al Aparatului preşedintelui în valoare de 8600-11180 lei.
De la 1 iulie 2012 va începe plata sporului pentru performanţa colectivă a autorităţii publice, iar din 2013 funcţionarii vor primi premii anuale. Premiul anual va constitui 10% din salariul anual al funcţionarului public.
Salarii mari şi prime pentru deputaţi
Deputaţii fracţiunilor Alianţei pentru Integrare Europeană şi funcţionarii secretariatului Parlamentului au primit prime în ajun de Paşti în mărime de 1480 lei fiecare „pentru munca asiduă depusă în Parlament”. În total, pentru primele de Paşte s-au cheltuit 409 mii de lei. Banii au fost achitaţi din economia mijloacelor prevăzute pentru retribuirea muncii alocate pentru anul curent.
Mai mulţi cetăţeni nemulţumiţi au sunat la redacţie şi ne-au întrebat de unde statul are bani pentru a acorda prime funcţionarilor în timp ce ei trăiesc într-o sărăcie lucie. „Deputaţii muncesc mai mult decât profesorii sau agricultorii?”, ne-a întrebat indignat un cititor de-al nostru. Amintim în context că, potrivit Biroului Naţional de Statistică, salariul mediu al unui lucrător din domeniul învăţământului a constituit în luna februarie curent 2876,8 lei, al celui din domeniul sănătăţii – 2937,6 lei, iar cel mai mic salariu îl primeşte un agricultor – 1727 de lei lunar.
Potrivit secretarului general al Parlamentului, Adrian Fetescu, primele de Paşti se dau nu numai angajaţilor Parlamentului. „Este o practică recunoscută şi aplicată în toate instituţiile publice centrale şi locale, în întreprinderile de stat şi cele private. Este o practică normală ca, înainte de sărbători, angajaţii să primească o sumă de bani. Prima respectivă nu este plătită din banii pe care Parlamentul i-a solicitat suplimentar. Noi avem economii în fondul de salarizare. Potrivit legislaţiei, angajatorul are dreptul să utilizeze bani din economiile formate”, ne-a spus Adrian Fetescu.
Deputaţii fracţiunii parlamentare a Partidului Comuniştilor n-au beneficiat de prime pentru că au lipsit fără motive întemeiate de la şedinţele Parlamentului şi ale comisiilor permanente. Reprezentanţii poporului au parte de prime la Paşti, de Hramul Oraşului şi la sfârşitul anului.
Veniturile lunare ale populaţiei sunt mai mici decât minimul de existenţă
Potrivit Biroului Naţional de Statistică, minimul de existenţă pentru anul 2011 a constituit în medie 1503 lei pentru o persoană, fiind în creştere faţă de anul 2010 cu 9,4%. Majorarea minimului de existenţă este determinată preponderent de creşterea preţurilor, în special la produse alimentare.
Pentru populaţia din mediul urban minimul de existenţă a constituit în medie 1649,9 lei, sau cu 18% mai mult comparativ cu mediul rural – 1398,3 lei. Acest decalaj este determinat de diferenţele existente în componenţa coşului alimentar, dar şi în structura cheltuielilor de consum a gospodăriilor din mediul urban şi rural.
Pentru pensionari minimul de existenţă a constituit 1305,6 lei.
Veniturile disponibile lunare ale populaţiei în anul 2011 au constituit în medie 1444,7 lei pentru o persoană. Salariul mediu lunar pe economie al unui angajat în anul 2011 a constituit 3193,9 lei, iar valoarea medie a pensiei lunare stabilite la 1 ianuarie 2012 a constituit 873,9 lei.
Prim-ministrul Vlad Filat – 13.000 lei
Preşedintele RM Nicolae Timofti – 15.000 lei
Preşedintele Parlamentului Marian Lupu – 13.000 lei
Valoarea medie a pensiei lunare – 873,9 lei
Minimul de existenţă – 1503 lei
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!