Actualitate

Deputatul -”tanchist”din PAS, Alex Trubca, pus la perete de organizațiile societății civile: „Comportament inadecvat, grobian”

Asociația Jurnaliștilor de Mediu și Turism Ecologic precizează că la data de 7 februarie 2022, în cadrul ședinței organizate de Comisia Parlamentară Mediu și Dezvoltare Regională pe subiectul incinerării anvelopelor, deputatul PAS, Alexandru Trubca, a avut o reacție necorespunzătoare în raport cu Avocata Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, și activiștii de mediu, Alecu Reniță și Lilia Curchi.

Deputatul a învinuit-o pe Maia Bănărescu de faptul că a luat atitudine doar față de inițiativa de a permite incinerarea și coincinerarea anvelopelor și a enumerat alte probleme care în opinia dumnealui meritau prioritate, insinuând că Avocata poporului are interese ascunse. 

Totodată, Alexandru Trubca i-a atacat pe Lilia Curchi, jurnalistă de mediu cu experiență în domeniu de aproape 20 de ani, coordonatoarea Grupului de Lucru nr. 3 a Platformei Societății Civile din cadrul Parteneriatului Estic și pe Alecu Reniță, expert de mediu de peste 30 de ani, jurnalist de mediu, autor al mai multor proiecte legislative de mediu, fost deputat și membru al Comisiei Parlamentare Mediu, președintele Consiliului Național al Organizațiilor de Mediu, declarând că opiniile lor pe subiectul discutat sunt irelevante, întrucât nu ar fi experți de mediu, ci doar jurnaliști.

Deputatul a ignorat faptul că la ședință s-au expus negativ și alți reprezentanți ai societății civile, inclusiv cu studii în domeniul”, se arată în declarația emisă presei.

Mai mult decât atât, Alexandru Trubca a venit cu acuzații și atacuri direct în adresa expertului de mediu Alecu Reniță.

„Având în vedere că sunteți mare specialist, eu vă promit că eu am să ridic întrebarea finanțării asociației Dvs…”.

În cele din urmă, AJMTEM precizează că: la dezbaterile publice organizate de autorități, pe orice subiect de interes general, au dreptul să participe și să se expună toți cetățenii R. Moldova… iar libertatea de exprimare este un drept fundamental al oricărui cetățean.

Astfel, semnatarii, solicită:

1.  conducerii Parlamentului și fracțiunii PAS să ia act de comportamentul inadecvat al deputatului și să vină cu o reacție a comisiei de etică în acest sens, considerând deosebit de grav gestul lui A. Trubca să folosească mandatul de deputat și Parlamentul R. Moldova pentru a amenința și intimida;

2. deputatului Alexandru Trubca să ceară scuze de la persoanele vizate, să adopte un limbaj decent și să se abțină pe viitor de la manifestarea oricăror forme de intoleranță, amenințări sau șantaj în raport cu activiștii de mediu și jurnaliștii, și cu orice alt cetățean/instituție din Republica Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *