Editorial

Despre rolul poliției și al telefoanelor ascunse pe teritoriile controlate de ruși

Cei doi au discutat prietenește, probabil au băut și un pahar cu vin la o masă aleasă sau poate că au pescuit împreună pe frumosul lac de pe teritoriul vilei prezidențiale. În timp ce fotografului Constantin Grigoriță nu i se permite nici să intre pe poarta Reședinței de Stat, un individ cu cel puțin trei dosare penale este primit cu brațele deschise de către așa-zisul șef al statului ales de popor, care se bucură de cea mai mare încredere în rândul alegătorilor.

Președintele și criminalul au discutat despre necesitatea aprofundării relațiilor lor cu Federația Rusă – o țară care a purtat război deschis cu R. Moldova în anul 1992 și ne-a ucis frații, părinții și copiii. Voi aminti, pentru cine a uitat, cum au început ostilitățile militare ruse în stânga Nistrului, acum 26 de ani.

Astfel, după ce rușii i-au înarmat până în dinți pe separatiști și organizau tot felul de provocări în raioanele de est pentru a începe vărsările de sânge, Chișinăul căuta încă să facă pace. Dar pe 1 martie, 1992, cu o zi înainte de aderarea R. Moldova la ONU, şeful secţiei de miliţie a oraşului Dubăsari, maiorul Igor Sipcenco, care se afa în subordinea Tiraspolului, a fost anunțat la telefon că, într-o localitate din apropiere, se săvârșește o infracțiune. Când se deplasa la locul cu pricina, milițianul a nimerit într-o ambuscadă, iar asupra automobilului său s-a deschis focul din mai multe automate.

În noaptea următoare, cineva a anunţat la telefon poliţia din localitate despre o încăierare dintre un grup de tineri în zona fabricii de confecţii din oraş. La locul incidentului, au mers trei poliţişti. De ei s-au apropiat imediat două maşini pline cu gardişti şi miliţieni, care au început să împuște asupra lor din pistoale-mitralieră. În aceeaşi noapte, gardiştii şi cazacii au încercuit secţia raională de poliţie din Dubăsari, au spart uşile şi au ocupat clădirea. Peste o oră, pe toate podurile şi şoselele de pe malul stâng al Nistrului au fost instalate posturi de gardişti şi cazaci, care aveau în dotare transportoare blindate.

Cei 37 de poliţişti, care se aflau la secția de poliție în noaptea de 2 martie, au fost luaţi ostatici și transportaţi la Tiraspol. După ce au fost supuşi zilnic actelor de tortură, doi dintre ei s-au ales cu dereglări psihice, iar plutonierul secţiei de poliţie Grigoriopol, A. Caracuian, a decedat.

Cu alte cuvinte, războiul Rusiei contra R. Moldova din anul 1992 a fost declanșat prin două apeluri telefonice false. Această metodă de provocare, prin telefon, este des folosită de serviciile secrete. Nu dezvălui niciun secret atunci când afirm că părintele secesionismului transnistrean a fost KGB-ul de la Moscova, supranumit Lubianka, și că liderii de la Tiraspol nu sunt pur și simplu vorbitori de limbă rusă, ci ruși pursânge din Rusia-Mamă.

Acum o săptămână, când polițiștii noștri au sechestrat pe parcursul unei zile trei autocare ale Primăriei Iași, care au însoțit până la Chișinău participanții la Marșul Centenar, Inspectoratul General de Poliție (IGP) și-a motivat acțiunile prin faptul că cineva i-ar fi sunat și le-ar fi spus că în autobuzele din România ar fi ascunse droguri și substanțe explozibile. Sunt gata să pun pariu că presupusul autor al apelului telefonic nu va fi căutat și nici găsit, la fel ca și în cazul celor care au pornit războiul din 1992. În cel mai rău caz, bănuiesc că va fi găsit un biet infractor, sărac și disperat, pe care poliția îl va convinge să ia asupra sa și această „nevinovată nelegiuire”.

Dacă poliția noastră ar avea fața curată și s-ar respecta măcar puțin, nu am nicio îndoială că mascații, care i-au agresat pe 1 septembrie pe Codreanu, Leașcenco, Bilețchi și alți unioniști, ar fi intervenit neîntârziat ieri la vila prezidențială din Condrița și l-ar fi arestat cât ai zice pește pe criminalul cu care stătea fericit la taclale Igor Dodon. Cel puțin, pentru că acesta – despre criminal vorbesc -, pe numele său Krasnoselski, a lucrat decenii întregi în miliția transnistreană și ta-a-a-a-a-re și-a mai bătut joc de polițiștii noștri. Adică, de colegii mascaților și ai conducătorilor IGP.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *