Despre un armean român
Harry Tavitian s-a născut în Constanța, România, în anul 1952, din părinți armeni. Încă din 1990 era considerat de presa internațională cel mai mare jazzist român.
Un concert de-al său e o sărbătoare. Modul în care combină jazzul cu bluesul, cu muzica gospel sau cu elementele de folclor e incredibil. Am ascultat interpretări în care jazzul era construit din elemente de muzică folclorică românească și muzică armeană bisericească. Iar noi aici în Moldova știm destul de multe despre ethno-jazz grație festivalului organizat de un alt mare artist, Anatol Ștefăneț.
Harry Tavitian a susținut concerte în Rusia, Lituania, Franța, Italia, Germania, Bulgaria, Portugalia, Republica Moldova, Serbia, Polonia, Scoția, Ungaria, Grecia, Turcia, Olanda, SUA, Armenia, Slovacia, Elveția, Cehia, Austria și Slovenia.
Anii precedenți, în luna mai, am asistat la concertele date în București la Muzeul Satului. Și cumva, de atunci, când primăvara își intră definitiv în drepturi, îmi răsună în minte piesa Bordeiaș a lui Harry Tavitian.
Însă, ca să îi fac o prezentare cât de cât corectă (pentru una completă ar trebui scrisă o carte), trebuie să menționez că nu se numără printre artiștii închiși în turnuri de cristal, unde stau și simt o lume proprie. Harry Tavitian nu rămâne niciodată pasiv când societatea din jur o ia razna sau când i se pare că se comite o nedreptate. Așa că pe site-ul său puteți găsi fotografii cu el în fruntea protestelor sau alături de oamenii în care are încredere. Nu se sfiește să își spună părerea despre conflicte sensibile naționale (cum e în cazul gazelor de șist) sau internaționale (despre dezamăgirea pe care o simte vizavi de intervenția Rusiei în Ucraina).
Am o mare considerație pentru artiștii cărora arta lor nu le e suficientă, care au timp și energie pentru a-i susține pe alții sau pentru a se interesa de problemele societății din care fac parte. Iar Harry Tavitian e fără îndoială un astfel de om. Dacă veți avea ocazia să îl ascultați, nu ezitați.
Cine știe, poate vom avea șansa să îl ascultăm la Ethno Jazz Festival. Ar fi o mare bucurie.