Editorial

Despre Ziua Europei şi nesimţirea politică

E adevărat că nici în acest an nu am reuşit să serbăm Ziua Europei în chiar Ziua Europei – adică, pe 9 mai, aşa cum o face toată lumea. Autorităţile au zis că e de vină agenda Comisarului Štefan Füle care – şi la propriu, şi la figurat – a fost un adevărat simbol al Europei venită acasă în… Moldova. Că o fi de vină agenda Comisarului, că n-o fi – diplomaţia ştie să păstreze tăcerea -, a fost prima Zi a Europei pe care am serbat-o cu inima deschisă. Şi, graţie acestui fapt, a fost şi un fel de zi a împăcării pentru moldoveni.

Ce-i drept, nu s-a lăsat nici în acest an fără… „nesimţiri” politice. Astfel, după ce ani de zile au trâmbiţat despre integrarea europeană, comuniştii n-au binevoit măcar să-li facă prezenţa la şedinţa specială a Parlamentului din 14 mai, dedicată Zilei Europei şi care l-a avut ca invitat de onoare pe Štefan Füle. Liderul „roşu” al Moldovei a preferat să se întâlnească cu Comisarul pentru extindere şi politica europeană de vecinătate a doua zi, pentru a-i spune că „actuala guvernare de la Chişinău se autodenumeşte democratică şi europeană, în realitate însă admite numeroase încălcări ale normelor democratice”. Printre „păcate” s-a numărat şi intimidarea simpatizanţilor PCRM, şi raportul privind evenimentele din 7 aprilie, şi criza politică…

Štefan Füle le-a spus ziariştilor că a fost mulţumit de răspunsurile pe care i le-a dat Voronin. Eu sper, totuşi, că nu le-a crezut. Aşa cum n-am crezut eu, ani de-a rândul, că ar putea comuniştii să ne ducă în Uniunea Europeană.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *