Despre Ziua Europei şi nesimţirea politică
E adevărat că nici în acest an nu am reuşit să serbăm Ziua Europei în chiar Ziua Europei – adică, pe 9 mai, aşa cum o face toată lumea. Autorităţile au zis că e de vină agenda Comisarului Štefan Füle care – şi la propriu, şi la figurat – a fost un adevărat simbol al Europei venită acasă în… Moldova. Că o fi de vină agenda Comisarului, că n-o fi – diplomaţia ştie să păstreze tăcerea -, a fost prima Zi a Europei pe care am serbat-o cu inima deschisă. Şi, graţie acestui fapt, a fost şi un fel de zi a împăcării pentru moldoveni.
Ce-i drept, nu s-a lăsat nici în acest an fără… „nesimţiri” politice. Astfel, după ce ani de zile au trâmbiţat despre integrarea europeană, comuniştii n-au binevoit măcar să-li facă prezenţa la şedinţa specială a Parlamentului din 14 mai, dedicată Zilei Europei şi care l-a avut ca invitat de onoare pe Štefan Füle. Liderul „roşu” al Moldovei a preferat să se întâlnească cu Comisarul pentru extindere şi politica europeană de vecinătate a doua zi, pentru a-i spune că „actuala guvernare de la Chişinău se autodenumeşte democratică şi europeană, în realitate însă admite numeroase încălcări ale normelor democratice”. Printre „păcate” s-a numărat şi intimidarea simpatizanţilor PCRM, şi raportul privind evenimentele din 7 aprilie, şi criza politică…
Štefan Füle le-a spus ziariştilor că a fost mulţumit de răspunsurile pe care i le-a dat Voronin. Eu sper, totuşi, că nu le-a crezut. Aşa cum n-am crezut eu, ani de-a rândul, că ar putea comuniştii să ne ducă în Uniunea Europeană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!