Dezamăgit de ţara sa, un celebru cercetător român a ales să lucreze pentru R.Moldova
Ce cercetător ar decide să vină într-o ţară, într-un mediu unde nu se ştie dacă în anul care de abia a început va există o competiţie de proiecte ştiinţifice – care de regulă se desfăşoară multiannual, circa trei ani – suma alocată va fi suficientă sau nu? ”.
Dragoş Ciuparu este inginer chimist, titlu obţinut la Universitatea “Petrol-Gaze” din Ploieşti, având un doctorat la Universitatea Paris “Denis Diderot” şi şapte ani de cercetare şi predare în inginerie chimică la “Yale University “ din SUA. În anul 2002, el a aderat la Ad Astra – organizaţie a cercetătorilor români de pretutindeni, care milita pentru un mediu academic de calitate în România. La sfârşitul anului 2005, când la conducerea Ministerului Educaţiei şi Cercetării se află Mircea Miclea, care susţinea, concret, performanţă în educaţie şi cercetare, Ciuparu a revenit în ţară, la UPG Ploieşti, oraşul lui natal, unde a pus bazele unui nou laborator de cercetare chimică. În perioada 2010-2012 a condus Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică. De asemenea, el a fost secretar de stat în Ministerul Învăţământului, în guvernele Boc şi Ungureanu, fiind înlăturat din funcţie de premierul-plagiator Ponta. Acelaşi Dragoş Ciuparu a avut un mare merit în aprobarea finanţării, de către Comisia Europeană, a proiectului care prevedea construirea, la Măgurele, a celui mai mare laser din lume!
Deşi a ocupat atâtea funcţii importante, Ciuparu mărturiseşte că este un om obişnuit, îndrăgostit de profesia să, cu oarecare performanţe şi recomandare internaţională corespunzătoare acestora, un om care a decis să se implice, încă de pe vremea când se află în SUA, în construcţia unui alt fel de mediu academic în România.
În opinia să, tinerii care pleacă din ţară, pot să trăiască oriunde în lume, dar rădăcinile lor vor rămânea, pentru totdeauna, acasă, în România, unde, mai devreme sau mai târziu, îşi vor putea împlini idealurile, pentru care, student fiind, a luptat şi el în decembrie 89.
Potrivit Sound of science.info, în prezent, Ciuparu este membru al echipei de consilieri a Uniunii Europene pentru asistenţă în politici publice în Republica Moldova, pe domeniile Educaţie şi Cercetare.
Interesant de urmărit dacă, nu cumva, politică dâmboviţeană în domeniul cercetării ştiinţifice a fost a fost însuşită şi de guvernul de la Chişinău, unde instabilitatea politică este la ea acasă.
Ioan POPESCU
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!