Femeia

Dezastrele din timpul mesei

Poate că de vină a fost somonul (nu destul de afumat), supa de sparanghel (insuficient încălzită) sau carnea de porc (care nu a fost friptă la o sută şaizeci de grade). Sau poate că motivul a fost sandvişul cu ton mâncat la prânzul de mai devreme. Indiferent de motiv, dacă unei lady i se face rău, fie la o petrecere privată, fie la restaurant, trebuie să se ridice imediat de la masă şi să se ducă la baie. Dacă nici după aceea nu se simte mai bine, îi va spune gazdei că trebuie să se retragă, iar partenerul său o va însoţi.
Când scrie biletul de mulţumire pentru invitaţie, o lady nu ignoră cele întâmplate, ci declară franc: „Cina a fost minunată. Sper că starea mea de rău nu v-a deranjat prea mult pe dumneavoastră şi pe ceilalţi invitaţi”. În asemenea situaţii, o lady poate adăuga la bilet un buchet de flori. Dacă însă îi este rău în continuare, se poate ca amfitrionul să-i trimită ei un bilet cu urări de sănătate.

Dacă o lady crede, la scurt timp după petrecere, că s-a intoxicat…

Dacă unei lady i se face rău după o cină privată, cu mâncare gătită de gazde, nu poate decât să uite de cele întâmplate. (Dacă starea de rău este una care se repetă ori de câte ori merge la masă acolo, doamna ar trebui să se gândească de două ori înainte să mai viziteze familia respectivă.) Poate, eventual, să vorbească despre acest lucru şi cu ceilalţi invitaţi, pentru a verifica dacă problema apare din cauza stomacului său ori a mâncării. Dar nu rezolvă nimic dacă sună gazdei şi-i spune: „Aseară m-am simţit grozav, dar până la urmă am petrecut şase ore la urgenţe”.

Dacă mâncarea a fost comandată de la o firmă de catering, doamna îşi anunţă gazda că a avut probleme. Acelaşi sfat se aplică dacă a cinat la un restaurant şi apoi i-a fost rău. Firmele de catering şi restaurantele trebuie să respecte nişte reguli de igienă stricte, ca să-şi păstreze licenţa. O lady poate alege să nu mai frecventeze un anumit restaurant dacă are îndoieli în privinţa gradului de igienă de acolo. Oricum, gazdele trebuie avertizate dacă mâncarea de la firma de catering i-a provocat indigestia, pentru a renunţa la serviciile ei.

Dacă unei lady i se pare că un alt invitat se îneacă şi că are nevoie de ajutor…

Dacă un invitat se îneacă cu mâncarea şi nu-şi revine, continuând să se sufoce fie şi numai o secundă, doamna îi sare în ajutor. Dacă ştie să aplice manevra Heimlich , o poate face. Dacă însă nu a fost pregătită în acest sens, nu riscă să-i provoace şi mai mult rău, aplicând o variantă personală a manevrei. Dacă se află la un restaurant, unde de obicei chelnerii sunt antrenaţi pentru asemenea situaţii, doamna cere ajutor, cu voce tare şi fermă. În cazul în care ia parte la o cină privată şi ceilalţi oaspeţi nu sesizează situaţia, doamna strigă: „Ştie cineva de aici să aplice manevra Heimlich?”. (În acest caz, unei doamne i se permite să ţipe.) Dacă nu primeşte răspuns şi dacă nu ştie altă metodă de a elibera o trahee obstrucţionată, sună la urgenţe şi cere imediat ajutor. Nu presupune că poate duce victima cu maşina la spital.
Cel mai înţelept ar fi ca doamna să se familiarizeze din timp cu detaliile practice ale manevrei Heimlich, fără a considera că poate să salveze o viaţă doar pentru că a văzut paşii respectivei metode de prim ajutor descrişi pe un afiş la toaleta publică.

(Din cartea „O lady la masă. Mic tratat de eleganţă” de Sheryl Shade, John Bridges şi Brian Curtis)
 
Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *