CSI / Rusia

Dialog decisiv între Joe Biden și Vladimir Putin privind situația de la granița Ucrainei

În timp ce Moscova comasează întăriri armate la frontiera sa cu Ucraina, mișcări care au generat îngrijorare în rândul NATO, eventualitatea unei invazii este aprig dezbătută de către experţi.

Unii experţi consideră că ameninţarea este menită să-i servească preşedintelui rus drept mijloc de presiune, în vederea obţinerii unui nou summit şi a unor garanţii prin care Ucraina are să nu devină stat membru NATO.

Cei doi lideri au o listă lungă de dezacorduri suplimentare, care s-au acumulat în ultimele luni – de la tratamentul aplicat disidenţilor la prezenţa unor hackeri pe teritoriul rus sau la acuzaţii reciproce de amestec.

Însă amploarea mişcărilor trupelor Moscovei – care s-ar pregăti să lanseze la începutul lui 2022 o ofensivă la care să ia parte 175.000 de militari, potrivit declaraţiilor unui oficial de rang înalt făcute cotidianului The Washington Post (WP) – a alarmat Washingtonul şi pe aliaţii săi europeni.

Joe Biden a promis vineri să facă „foarte, foarte dificil ca domnul Putin să facă ceea ce se tem oamenii că face”. Liderul american a anunţat că pregăteşte „un ansamblu de iniţiative”, însă fără să facă vreo precizare despre acestea.

În întâlnirea de marţi, „preşedintele Biden va sublinia îngrijorările americane cu privire la activităţi militare ruseşti la frontiera cu Ucraina şi va reafirma susţinerea Statelor Unite faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială ucrainene”, a anunţat sâmbătă, într-un comunicat, o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Discuţia urmează să aibă loc marţi seara, potrivit orei Rusiei şi undeva la prânz potrivit orei Washingtonului. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *