Dicţionar de nume: Fotescu
Forma oficială românească este Fotie, atestată în calendarul creştin ortodox la 12/25 august, zi de pomenire a Sf. Mucenic Fotie. Prenumele Fota, Fote, Fotea, Foti au circulat ca forme populare, fiind atestate documentar. În documentele moldoveneşti, la 1589, este atestată o persoană cu prenumele Foti. La 1619 este atestat Foti, martor la Hotin. În documentele basarabene la 1652 este atestat Fota, fiul lui Crăciun, la 1724 – Fote din Sămăşcani şi la 1797 – Fotachi, izbaş, condicar, din Ciocâlteni. Fotea este prenumele cunoscutului personaj moş Fotea din Amintiri din copilărie de Ion Creangă. Prin intermediul patronimului, Fotea şi Fotachi au devenit nume de familie. De ex., din formula populară de denominaţie Ion al lui Fotea în formula oficială a fost scris Ion Fotea. Vasile al lui Fotachi oficial a fost numit Vasile Fotachi. În următoarea treaptă oficială de denominaţie feciorul lui Ion Fotea, de ex., Ştefan, a devenit Ştefan Fotescu, de la Fotea cu sufixul -escu, sufix ce indică descendenţa. Încă la 1680, domnitorul Ţării Româneşti Şerban Cantacuzino a emis un ordin ca fiecare cetăţean pe lângă prenume să-şi adauge şi un nume. Numele să se ia: cel ce are moşie sau a moştenit vreun sat, să-şi pună numele satului adăugându-i sufixul -eanu. De ex., dacă un Ioan are moşia Plop, el se va numi Ioan Plopeanu. Cel ce nu are nici moşie, nici sat să-şi formeze viitorul nume adăugând la prenumele tatălui său sufixul -escu. În Moldova, până la oficializarea numelor de familie, în a II-a jumătate a sec. al XIX-lea, numele cu suf.
-scu au fost cu mult mai puţine decât în Muntenia şi Oltenia. Deşi mai rare, totuşi avem nume în -escu. Numele Fotescu apare atestat în documentele basarabene la 1819. Este vorba de o scrisoare a lui Vasili Fotescu din satul Bogheni către vărul său Dumitrachi. Alte atestări documentare nu se întâlnesc.
Azi, în republică, circulă numele: Fotea, purtat de 185 de persoane, Fotachi – de 57 de persoane, Fotache – de 11 persoane, Fotescu purtat de 304 persoane, şi cu forma ucrainizată Fotesco sunt scrise 42 de persoane.
Maria Cosniceanu, doctor în filologie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!