Economie

Diferenţele de preţ la medicamente n-au să dispară

La sfârşitul lunii septembrie, Ministerul Sănătăţii a declarat că preţurile la medicamente vor scădea cu aproximativ 20-40%, anunţând, totodată, activitatea Serviciului de monitorizare şi avizare a preţurilor, care urma să monitorizeze formarea preţurilor la medicamente, de la producător până pe rafturile farmaciilor, prin formarea unui Catalog naţional de preţuri. Deşi acest serviciu de monitorizare şi-a început activitatea, în farmacii se mai pot găsi preţuri diferite pentru unul şi acelaşi produs. Preşedintele Agenţiei Medicamentului explică această diferenţă de preţ făcând trimitere la Hotărârea Guvernului nr. 603 din 02.06.1997 „Despre aprobarea Regulamentului privind formarea preţurilor la medicamente şi alte produse farmaceutice şi parafarmaceutice”. „Documentul prevede formarea preţului prin aplicarea la preţul de achiziţie, de la producător, un adaos comercial, de până la 40%, dintre care pentru agenţii economici 15%, iar pentru farmacii – până la 25%. Aici este, de fapt, problema. Unele farmacii stabilesc un adaos de 7%, altele 10% sau 25%. Astfel se explică faptul că acelaşi produs în unele farmacii poate fi găsit cu 20 lei, iar în altă parte – cu 30 sau chiar 40 de lei”, a menţionat ea. Astfel, un decalaj de preţ la medicamente va rămâne şi în continuare. O altă problemă este monitorizarea farmaciilor, pentru ca acestea să nu depăşească procentul adaosului comercial stabilit de lege – tendinţă caracteristică mai ales în perioada rece a anului. Însă, în cazul depistării unei majorări nejustificate de preţ, farmaciile pot suporta cel mult o amendă, fără a le fi retrasă licenţa de activitate, s-a mai menţionat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă.

Ce mai trebuie să ştie consumatorul este că preţurile la unele medicamente poate fi mai mare, deoarece ele au fost introduse în ţară înainte de a se cere înregistrarea acestora în Catalogul naţional de preţuri. Dat fiind faptul că ele au fost introduse în ţară cu alt preţ, sunt şi comercializate cu preţul vechi. Problema-i că unele farmacii au în stoc rezerve pentru câteva luni, altele – pentru un an, iar tot mai multe farmacii ar putea fi tentate să facă astfel de provizii pe mai mulţi ani.

Conform unor date furnizate de farmacii, Agenţia Medicamentului menţionează, totuşi, că a stabilit în ultimele patru luni ale anului curent o diminuare de preţ de 0,2%-27% pentru 2.799 de numiri de medicamente, care reprezintă 42% din Nomenclatorul de stat al medicamentelor. Conform aceloraşi date furnizate de farmacii, preţurile la medicamentele ce provin din statele CSI au scăzut, iar cele din Europa au crescut cu circa 10%, acest fapt fiind condiţionat de existenţa în UE a unei reguli de bună practică de fabricaţie, GMB, care monitorizează calitatea medicamentelor de la producere până la etapa de comercializare, dar care în statele CSI, inclusiv Moldova, lipseşte.

Amintim că, săptămâna trecută, preşedintele Agenţiei Medicamentului, Nicolae Onilov, a fost destituit din funcţie pe motiv că nu a întreprins măsurile necesare pentru a normaliza situaţia pe piaţa medicamentului. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *