Actualitate

Din cauza schimbărilor climatice zeci de mii de oameni din Madagascar suferă de foame. Pentru a supravețui ei mănâncă lăcuste și frunze de cactus

Seceta, cea mai gravă din ultimele patru decenii, a devastat comunitățile agricole izolate din sudul țării.

„Acestea sunt condiții asemănătoare foametei și sunt determinate de climă, nu de conflicte”, a declarat Shelley Thakral, ofițer de comunicare în cadrul Programului Alimentar Mondial al ONU (PAM).

Lăcustele și frunzele de cactus, principala masă a oamenilor afectați de foamete

ONU estimează că peste 30.000 de persoane se confruntă în prezent cu cel mai înalt nivel de insecuritate alimentară recunoscut la nivel internațional, adică nivelul cinci, și există îngrijorări cu privire la faptul că numărul acestor persoane ar putea crește înainte ca Madagascarul să intre în sezonul tradițional premergător recoltării.                                                                                                                                                                                                                            
„Acest lucru este fără precedent. Acești oameni nu au făcut nimic pentru a contribui la schimbările climatice. Nu ard combustibili fosili, însă sunt nevoiți să suporte efectele schimbărilor de mediu produse de alții", a declarat Shelley Thakral.                                                                                                                          
Criza alimentară e atât de mare, încât în satul îndepărtat Fandiova din regiunea sudică Amboasary, unele familii au arătat recent unei echipe PAM cum se hrănesc cu lăcustele din lipsă de alt fel de mâncare.

„Curăț insectele cât pot de bine, însă mă descurc foarte greu, pentru că aproape nu există apă”, a spus Tamaria, o mamă a patru copii.

„De opt luni de zile, copiii mei și cu mine mâncăm acest fel de mâncare în fiecare zi, pentru că nu avem altceva de mâncat și nici nu a plouat, ca să ne permită să recoltăm ceea ce am semănat”, a mai adăugat aceasta.

La rândul său, Bole, o mamă a trei copii, le-a declarat oficialilor ONU că „astăzi nu avem absolut nimic de mâncat în afară de frunze de cactus”. Aceasta a mai spus că soțul ei a murit recent de foame, precum s-a întâmplat și cu un vecin de-al său. „Ce pot să spun? Viața noastră constă în a căuta mereu frunze de cactus pentru a supraviețui", a mai spus localnica Bole.

Hartă ilustrativă cu dimensiunea crizei alimentare din Madagascar.

Îmbunătățirea gestionării resurselor de apă

Deși Madagascar suferă de secete frecvente și este adesea afectată de schimbarea tiparelor meteorologice cauzate de fenomenul El Niño, experții consideră că actuala criză alimentară și umanitară este direct asociată schimbărilor climatice. În ultimul raport IPCC s-a putut observa că Madagascar a înregistrat o creștere a aridității. Acest fenomen se așteaptă să se intensifice dacă schimbările climatice vor continua.

„În multe privințe, acest lucru poate fi văzut ca un argument foarte puternic pentru ca oamenii să își schimbe comportamentul în raport cu mediul înconjurător”, a declarat doctorul Rondro Barimalala, un om de știință din Madagascar care lucrează în cadrul Universității Cape Town din Africa de Sud. Vizualizând datele legate de atmosferă, care au fost pulicate în cel mai amplu raport din istorie referitor la schimbările climatice, catalogat drept „Cod roșu pentru umanitate”, Chris Funk, directorul Centrului de analiză a Pericolelor Climatice în cadrul Universității Santa Barbara din California, a confirmat legătura dintre criză și „încălzirea în atmosferă”, spunând în același timp că autoritățile din Madagascar trebuie să lucreze mai mult pentru a îmbunătăți gestionarea apei.

„Credem că există multe lucruri care pot fi făcute pe termen scurt. Putem prognoza adesea atunci când ploile vor fi peste nivelurile normale, iar fermierii pot utiliza aceste informații pentru a-și crește producția de culturi. Nu suntem neputincioși în fața schimbărilor climatice", a adăugat Chris Funk.


Copiii cerșesc mâncare

Impactul secetei actuale se resimte în prezent și în orașele mai mari din sudul Madagascarului, unde mulți copii sunt obligați să cerșească pe stradă pentru a obține mâncare.

„Prețurile la diverse alimente au crescut de trei sau patru ori. Oamenii își vând terenurile pentru a obține banii necesari pentru cumpărarea alimentelor", a declarat Tisna Endor, care lucrează pentru Seed, o organizație caritabilă cu sediul în orașul Tolanaro situat în estul Madagascarului.

Sursa:digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *