Economie

Directorul ANRE a afirmat că dacă nu ar fi fost ajustate tarifele se ajungea la deconectări de energie

„Am rămas şocaţi de majorările solicitate”, a adăugat directorul ANRE într-o conferinţă de presă după încheierea şedinţei publice în cadrul căreia au fost aprobate noile tarife la energia electrică şi gazele naturale.

Gaz Union Fenosa Furnizare Energie a solicitat o dublare a tarifului, RED NORD şi RED Nord-Vest o creştere cu 85 la sută, iar MoldovaGaz cu 51,7 la sută. Pe de altă parte, directorul ANRE a afirmat că majorările „au fost într-adevăr obiective din perspectiva devierilor financiare care s-au produs ca urmare a deprecierii leului”. Pierderile suportate de companiile din sistemul energetic sînt estimate la 3-4 miliarde de lei.

„Dacă continua astfel, fără a ajusta tarifele la cost, în următoarele trei luni, cel mult, mai generam 3-4 miliarde de lei devieri financiare şi probabil ajungeam la deconectarea energiei electrice”, a mai spus Ciobanu. El a adăugat că prin decizia pe care a luat-o autoritatea de reglementare care a ajustat costurile operatorilor la cursul valutar, cel puţin de achiziţie a energiei electrice, procesul de acumulare a pierderilor a fost stopat. Includerea acestor pierderi în tarif ar fi exercitat o mare presiune asupra populaţiei.

Abordarea a fost unică pentru tot sectorul, „devierile financiare care au fost create începînd cu anul trecut de la cursul valutar să nu le suporte acum consumatorul şi să fie amînate pentru o perioadă ulterioară”. În societate s-a discutat foarte mult despre credibilitatea cheltuielilor acestor operatori, consumatorul trebuie să cunoască cum s-au format aceste devieri, mai ales că în ultimii 20 de ani sectorul energetic nu a fost prea transparent, a menţionat directorul ANRE.

Potrivit acestuia, urmează să se discute asupra devierilor financiare de miliarde care nu au fost incluse în tarif, astfel ca toţi consumatorii să aibă certitudinea că ele sînt corecte şi doar după aceea se va reveni la discuţii „dacă urmează ele să fie incluse în tarife sau nu”.

În structura tarifului 80-85 procente, în funcţie de sector, reprezintă preţul de import, care a crescut în lei după declanşarea valului de depreciere a monedei naţionale cu începere de la mijlocul anului trecut.

ANRE a majorat tarifele la energia electrică furnizată de Gaz Natural Fenosa Furnizare Energie cu 36 la sută, RED Nord şi RED Nord-Vest – cu circa 30 la sută, iar tarifele la gazele naturale pentru consumatori cu 15,4 la sută. Noile tarife vor intra în vigoare după publicarea deciziei ANRE în ”Monitorul Oficial”.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *