Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, așteptat astăzi la Kiev
Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, se va afla marţi, 13 iunie, la Kiev înainte de a vizita centrala ucraineană Zaporojie, fragilizată după distrugerea barajului Kahovka, relatează AFP și Agerpres.
”În drum spre Ucraina pentru a-l întâlni pe preşedintele Volodimir Zelenski”, a scris luni, 12 iunie, pe pagina sa de Twitter, Rafael Grossi, într-un mesaj însoţit de fotografii care îl arată împreună cu echipa sa pregătită să plece de la Viena, sediul agenţiei ONU.
On my way to 🇺🇦 #Ukraine to meet President @ZelenskyyUa & present a programme of assistance in the aftermath of the catastrophic Nova Kakhovka dam flooding. I will assess the situation at #Zaporizhzhya nuclear power plant & conduct a rotation of ISAMZ with a strengthened team. pic.twitter.com/x7Jy2ym6es
— Rafael MarianoGrossi (@rafaelmgrossi) June 12, 2023
După Kiev, şeful AIEA va merge la centrala atomoelectrică ZNPP ocupată de ruşi ”pentru a evalua situaţia şi a organiza o nouă rotaţie a experţilor”, al căror număr va fi mărit.
Astfel, de la începutul invaziei, el a avertizat constant despre riscul unui accident nuclear la această centrală din sud-estul Ucrainei, unde s-a deplasat deja de două ori şi a desfăşurat permanent agenţi.
Centrala atomoelectrică Zaporojie, cea mai mare din Europa, se află în centrul conflictului: ocupată de armata rusă la 4 martie 2022, aceasta a fost vizată de tiruri şi a fost tăiată de la reţeaua electrică de şapte ori.
Distrugerea barajului Kahovka, care a provocat o scădere bruscă a nivelului rezervorului folosit servind la răcirea celor şase reactoare, degradează ”puţin mai mult o situaţie deja dificilă şi imprevizibilă”, a deplâns săptămâna trecută Rafael Grossi.
În faţa unor date contradictorii, el şi-a reiterat duminică cererea de acces la locul unde se măsoară nivelul apei în vederea efectuării unei examinări ”independente”.
Centrala se poate baza, de asemenea, pe un bazin mare de retenţie situat în apropiere, precum şi pe alte rezerve suficiente ”timp de câteva luni”, potrivit AIEA.
Chiar dacă reactoarele au fost oprite de luni de zile, este necesar să se răcească constant combustibilul din miezurile reactorului, precum şi cel amplasat în bazinele de stocare, pentru a evita fuziunea combustibilului şi eliminarea unor deşeuri radioactive în mediul înconjurător.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!