Dirk Schuebel: Moldova și UE închid un capitol în liberalizarea regimului de vize
respectiv, reducerea cazurilor de apatridie, precum și de adoptare a unei legi privind stabilirea procedurii de determinare a statutului de apatrid.
”Republica Moldova și Uniunea Europeană au închis un capitol în liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii moldoveni, întrucât Chișinăul a demonstrat că face faţă unor angajamente cerute în UE”, a menționat marți, 17 ianuarie, la o conferință de presă, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, ambasadorul Dirk Schuebel. Oficialul european a menţionat că UE este gata să ofere în continuare asistenţă în implementarea unor asemenea iniţiative.
La rândul său, Alexei Roibu, ministru Afacerilor Interne, a menționat că aderarea la cele două convenții internaționale va facilita şederea apatrizilor pe teritoriul republicii, oferindu-le protecția necesară, dar șiva reduce şi va preveni cazurile de apatridie. În plus, noua lege adoptată deParlament va facilita și simplifica procedura de determinare a statutului de apatrid, favorizând procesul de naturalizarea a apatrizilor.
Registrul de stat al populaţiei arăta că, la 31 decembrie 2011, pe teritoriul Republicii Moldova erau documentaţi cu acte de identitate 2.073 de apatrizi, dintre care 4 persoane – cu permis de şedere provizoriu şi 2069 de apatrizi, domiciliaţi permanent. Cea mai mare parte a apatrizilor sunt persoane din fostul bloc sovietic – din Rusia, Belarus, Georgia, Uzbekistan etc. – care nu au reuşit să-şi reglementeze statutul pe teritoriul Republicii Moldova.
Majoritatea persoanelor fără cetăţenie – 286 – domiciliază în oraşe, 189 – în localităţile rurale, 1598 de apatrizi locuiesc în raioanele din stânga Nistrului.
Sursa: Arena.md